Hrvatska Vlada proglasila službeno kraj epidemije koronavirusom

539

Hrvatska Vlada proglašava i službeno kraj epidemije, potvrdio je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na današnjoj sjednici.

“Donosimo odluku slijedom odluke SZO-a koja je kazala da koronavirus više nije javno-zdravstvena opasnost u smislu prekograničnog karaktera. Važno je da iz ove velike ugroze, najveće pandemije u zadnjih 100 godina, izvučemo pouke. HZJZ će objaviti preporuke kako se ponašati u novim okolnostima”, kratko je priopćio premijer.

Odluku o kraju epidemije predložio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“U trenutku kad je Hrvatskoj prijetila opasnost od nove zarazne bolesti visoke smrtnosti, na prijedlog HZJZ-a epidemija je proglašena 11. ožujka 2020. Proglašenjem su uspostavljeni nužni elementi radi zaštite zdravlja stanovništva, a odluka je na snagu stupila istog dana kad je i WHO proglasio pandemiju. Današnje proglašenje temelji se na do danas stečenim spozanjama o virusu, virulenciji te mogućnostima zaštite populacije, tako na nema potrebe za mjerama koje se propisuju u samim uvjetima epidemije”, pojasnio je Beroš.

“Vlada je imenovala Stožer civilne zaštite 2o. veljače 2020, a prva sjednica održana je 25. veljače i otada Stožer kontinuirano djeluje kao operativno tijelo Vlade. Aktivirani su svi županijski, gradski i općinski stožeri, ukupno njih 576 s 4.400 članova. Stožer je donio 530 odluka, a danas će nakon proglašenja prestanka epidemije donijeti i 531. kojom će se ukinuti odluka o nužnoj epidemiološkoj mjeri korištenja maski za lice”, dodao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Dnevno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *