HUMANITARNA VEČERA u sklopu 15. godišnjice postojanja Women’s Bank-a u Dubrovniku

181

U sklopu proslave 15. godišnjice postojanja Women’s Bank-a u Dubrovniku će se održati humanitarna večera uz bogati program osmišljen kao spoj hrvatske i finske mode, umjetnosti i glazbe. Događaj „Women’s Bank Cultural Night“ održat će se 19. svibnja s početkom u 19 sati u vrtu hotela Lapad. Prihodi od prodaje ulaznica i lutrije, kao i svi dobrovoljni prilozi bit će namijenjeni trenutnim projektima Women’s Bank-a (grupe štednje i kreditne seoske banke, obrazovanje i osposobljavanje za poduzetništvo, podrška pristupu tržištu, obuka građanskih vještina, ženske zadruge i slično) u Kambodži, Keniji, Mijanmaru, Nepalu i Ugandi.

Osim večere od tri slijeda, program će biti upotpunjen glazbenim nastupima hrvatskih i finskih izvođača, modnom revijom poznatih hrvatskih i finskih brendova koje će predstaviti modeli volonteri te prezentiranjem hrvatskih i finskih umjetnika i njihovih djela. Sve je to uključeno u cijenu ulaznice od 200 kuna, koja se može rezervirati na e-mail: dubrovnik@naistenpankki.fi.

Operna pjevačica Angelika Klas nastupit će sa svojim sinom, pijanistom, Maximilianom Fagerlundom s nekim od najpoznatijih pjesama na temu “Oko svijeta”. Ovaj zadivljujući duo izvodi najomiljenije klasične pjesme diljem svijeta mijenjajući stilove od opere i operete do jazza, mjuzikla i tanga. Sudionike će svojim nastupom počastiti i dubrovački CelloPiano Duo koji se sastoji od violončelistice Mihaele Martinović i pijanista, skladatelja, aranžera i studijskog producenta Tea Martinovića. CelloPiano Duo muzicira kroz mnoga područja popularne glazbe, uključujući ere evergreena, modernog jazza uz bossa novu, popa te romantičnih melodija Klasičnog doba.

Vizualna umjetnica iz Finske Sibel Kantola ispričat će kako je nastala njezina knjiga „Kako ste dobili svoje ime“. Radovi su joj nastali pod jakim utjecajem boja, životinja, imaginarnih svjetova i životnih oblika povezanih s prirodom. Specijalnost su joj šarene ilustracije i slike s tajanstvenim pričama i atmosferama. Dubrovački umjetnik i kapetan Stjepko Mamić poznat je po svojim nastupima na velikim svjetskim izložbama zbog svojih jedinstvenih slika. Neke od njih predstavit će na događaju te će otkriti novost na kojoj radi. Jarke i vibrirajuće boje na njegovim djelima ispunjene svjetlošću i pozitivnom energijom, nastaju uz pomoć energičnih pokreta lopatice ili kista na lanenom platnu. Za svoja ostvarenja koristi različite medije poput uljanih slika, akrilnih boja obogaćenih pigmentima, boja za staklo i keramiku, ponekad u kombinaciji sa svijetlim efektima zlatnog i srebrnog lista.

Modnu reviju poznatih brendova u dva dijela nosit će volonterke, većinom amaterke, žene različite dobi i stasa. Bit će predstavljene kolekcije odjeće brendova: Marimekko, Marimekko-Adidas, Voglia, Halo, Katri Niskanen, Nanso, By Pia’s, Myolsson, XD Xenia Design i Lella Design. Pojedine kreacije bit će upotpunjene nakitom brendova Balmuir, Taika-korut i Farac Filigree & Fine Jewelry.

Osim toga, iz finskog kozmetičkog brenda Dermoshop, višegodišnjeg suradnika Women’s Bank-a, pripremili su mala poklon iznenađenja te poklone za lutriju. Novi suradnik, kozmetički brend Luonkos izradio je Women’s Bank sapune koji će biti na prodaju.

Humanitarna udruga koja organizira događaj, Women’s Bank (Naisten Pankki), osnovana je 2007. godine, po povratku skupine finskih poslovnih žena iz Liberije, koje su zatečene viđenim siromaštvom tamo, odlučile pomoći. Od osnutka do danas prikupljeno je više od 19,1 milijuna eura za borbu protiv siromaštva. Bazirali su se na žene i na njihove mogućnosti samostalnog rada i zarađivanja. Ideja je educirati ih i na taj im način pomoći da same zarade za život jer se tako podiže kvaliteta života kako žena, tako i djece te u konačnici i cijele lokalne zajednice. Podrška koju pruža udruga stigla je izravno do 80 000 žena, a kada su i njihove obitelji uključene, to znači 400 000 korisnika u 17 zemalja, na tri kontinenta.

Facebook stranica: https://www.facebook.com/Naisten-Pankki-Dubrovnik-Womens-Bank-Dubrovnik-879762618727339/

Instagram: https://www.instagram.com/womensbankdubrovnik/

Službena web stranica: https://www.naistenpankki.fi/en/

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *