FRANKOVIĆ: Izbor je jednostavan, biramo napredak i progres ili da nas se opet obezvrijedi i ponizi

339

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković četvrti je na listi Hrvatske demokratske zajednice za x. izbornu jedinicu, koju predvodi Branko Bačić.

Tim povodom razgovarali smo s Frankovićem, za početak kakve rezultate očekuje u srijedu, 17. travnja?

-Očekujem uvjerljivu pobjedu i treći mandat Andreja Plenkovića i Hrvatske demokratske zajednice na čelu Vlade Republike Hrvatske.

Zašto mislite da će građani i po treći put dati povjerenje HDZ-u?

-Zato što ćemo 17. travnja odlučivati u kojem će smjeru Hrvatska ići, sve je poznato, opcije su samo dvije na političkom nebu. Ili će premijer Republike Hrvatske nastaviti biti Andrej Plenković ili će, s druge strane, premijer biti Zoran Milanović. I jedan i drugi su poznati hrvatskom narodu jer su i jedan i drugi obnašali dužnost premijera. A dobro znamo kakvi su im rezultati. Dakle, moja poruka našim sugrađanima je: birajte stabilnost, birajte sigurnost, birajte napredak. Milanović je pokazao što zna kao premijer, pa su ga građani prvom prilikom nagradili- crvenim kartonom, a dobro vidimo i što je sve u stanju učiniti. Vidimo i iz dana u dan svjedočimo da mu ni izazivanje političkog kaosa ni kršenje Ustava ne predstavljaju problem već je uporan u tim svojim nebuloznim napadima na same temelje države.

U kampanji ste dosta govorili i o održivom turizmu. Kakav je plan HDZ-a po tom pitanju?

– Naša vlada je donijela prvi Zakon o turizmu koji će omogućiti jedinicama lokalne samouprave da samostalno upravljaju turizmom. Stoga je jedino Vlada Andreja Plenkovića garant nastavka dobrog smjera upravljanja hrvatskim turizmom- zato  jer ima jasnu viziju, ne samo sutra, nego i za pet godina. Jedino održivi turizam će nam omogućiti gospodarski prosperitet, a sve drugo su polurješenja bez jasnog programa. Ne smijemo doći u situaciju da izgubimo četiri godine s ljudima koji nisu sposobni. Recimo, splitski gradonačelnik Ivica Puljak se nudi kao veliki reformator Hrvatske, a nije u stanju provesti ni najobičniji komunalni red koji je prepisao od nas. 

Koje su konkretne mjere HDZ-a za održivi turizam?

-Prva mjera je daljnji nastavak aktivnosti po pitanju rekategorizacije i izmjena pravilnika vezanog za pružanje usluga u domaćinstvu, druga „pošteni porezni tretman“, treća daljnja decentralizacija, četvrta upravljanje pomorskim dobrom te donošenje studija nosivih kapaciteta.

I priuštivo stanovanje ističete u stranačkom programu. Što pod time konkretno mislite i kako je on povezan s turizmom? 

 -Turizam je taj koji donosi brojne blagodati, ali i prijetnju priuštivom stanovanju. Činjenica je da ćemo, ako se ne postave jasni kriteriji i pravila, izgubiti naše stanovnike. Često kažemo da budućnost ostaje na mladima, a da bi mladi ostali živjeti u našem gradu i u našoj državi moramo im omogućit pravo na dom kroz priuštivo stanovanje. Ključno je da djelujemo odmah i zbog toga smo Ministarstvu turizma predložili izmjenu Pravilnika o kategorizaciji pružanja usluga u domaćinstvu. Kako bi osigurali živi grad u svim gradskim naseljima nužno je spriječiti da zone namijenjene stanovanju naših sugrađana postanu apartmanska naselja.  Mi u Gradu Dubrovniku smo poduzeli neke konkretne mjere oko priuštivog stanovanja, neke i prvi u Hrvatskoj. Stanovi u Mokošici uz povoljan dugoročni najam podijeljeni su mladim dubrovačkim obiteljima, uveli smo mjeru 30 x 30 (za pomoć trideset mladih obitelji iznosom od 30 tisuća eura), pokrenuli smo dodjelu stanova u povijesnoj jezgri za obitelji s više djece te smo krenuli u obnovu stambenog fonda unutar zidina.  

Kako Dubrovnik pamti Milanovića kao premijera?

-Grad Dubrovnik i njegovi građani jako dobro znaju ostavštinu Zorana Milanovića. Od gubitka sjedišta Trgovačkog suda u Dubrovniku i gubitka sjedišta Porezne uprave u Dubrovniku, što je oboje prebačeno u Split, do pripajanja  Carinarnice u Dubrovniku onoj u Pločama. A dubrovačka je Carinarnica tu još od 13. stoljeća. Dakle, Milanović je na sve moguće načine obezvrijedio Grad. Vidimo i Marinu Frapa, nezakonito dozvoljena koncesija i na taj način su trajno oštećene vizure Grada. I to je njegova ostavština. Jednako kao i izmjena Zakona o i obnovi i spomeničkoj baštini koja je Zavodu za obnovu Dubrovnika godišnje oduzela preko milijun eura. To je ono što su građani grada Dubrovnika imali od Zorana Milanovića. Zato ne sumnjam da će se naši sugrađani toga prisjetiti kada budu imali glasački listiće pred sobom.

A što je Vlada Andreja Plenkovića učinila  za Grad?

-Donijela je Gradu preko 300 milijuna eura investicija. Vidimo novu Lapadsku obalu, Aglomeraciju Dubrovnik, pročistač vode, školu Montovjerna, školu u Gradu, brojne vrtiće i čitav niz infrastrukturnih projekata. Danas bi trebali službeno dobiti i ugovor za OŠ Mokošicu od 10 milijuna eura. Dom umirovljenika ispod bolnice- također 10 milijuna eura. Bit će cijeli niz ugovora za poboljšanje sportske infrastrukture i javne infrastrukture, sve škole su energetski obnovljene. Uistinu možemo reći o nevjerojatnoj podršci koju smo imali od Vlade Andreja Plenkovića u posljednjih osam godina. Mislim da je izbor jednostavan – ili biramo budućnost, progres, napredak, ili biramo da nas se opet obezvrijedi i ponizi, da se ukine što se još može ukinuti.

Što mislite da bi mogli ukinuti ili zaustaviti?

-Doduše, više nam ne mogu reći da je Pelješki most iluzija za budale jer je u međuvremenu, za mandata Andreja Plenkovića, izgrađen. Ali ono što mogu reći je da neće graditi cestu do svakog kokošinjca, kao što je u tom po Dubrovnik crnom i tužnom Milanovićevom mandatu rekao njegov ministar Siniša Hajdaš Dončić. Mogli bi, dakle,  zaustaviti autocestu do Dubrovnika, što nikako ne želimo. Zato pozivam naše sugrađane da izađu na izbore i  17.4. izaberu stabilnost i daljnji razvoj.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *