IVAN PENAVA: “Još jednom pozivam cjelokupnu hrvatsku javnost u Vukovar!”

265

Povodom prosvjeda u Vukovaru, 13.listopada, oglasio se vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, na svom Facebook profilu: “Prošlo je nešto više od mjesec dana kako sam se putem medijske konferencije obratio hrvatskoj javnosti i pozvao cjelokupnu hrvatsku javnost na prosvjed u povodu sramotne šutnje hrvatskih institucija po pitanju kažnjavanja i procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Vukovaru, ali i u cijeloj Republici Hrvatskoj koja traje dulje od 27 godina. Nažalost, svjedoci smo da se u tih nešto više od mjesec dana također odvijala jedna sramotna rasprava u hrvatskome medijskom prostoru koja je zapravo samo svjedoči o jednom ogromnom nerazumijevanju i nedostatku osjećaja za stradalnika Domovinskog rata ne svijest o dubini trauma koja pogađa nažalost vrlo veliki broj ljudi.

U ovih smo se mjesec dana mogli naslušati svačega – svakakvih teorija I analiza. Zahvaljujem se iznimkama koje su zadržale fokus i koje su se posvetile zapravo onome što je središte naše priče, a to je pokušaj analize tih zločina i pokušaj shvaćanja okolnosti u kojima ti ljudi, stradalnici žive dulje od 27 godina te na kraju analiza i ocjena društva u kojemu živimo, a u kojemu najteži zločini nisu procesuirani, u kojima žrtva nisu dobile ni najmanju trunku pravde te se počinitelji tih najtežih zločina slobodno šetaju dobijajući na vrijeme informacije i dojave da napuste državu kada je to potrebno ili pak zbog nekih političkih dogovora bivaju amnestirani.

Od samoga početka imamo čvrsto stajalište kako prosvjed neće biti odgođen i to želim još jednom potvrditi ponovno pozvavši cjelokupnu hrvatsku javnost da dođe u Vukovar te nam se pridruži i podrži nas u borbi za stvaranje pravednog društva jer, koliko god si to utvarali, ono to nije. Pozivam da u dostojanstvu pošaljemo jednu snažnu poruku svim akterima u Hrvatskoj državi i društvu.
Jednako tako molim da nam čvrsto u fokusu ostane jedino Domovinski rat i sve žrtve koje su stradale u Domovinskom ratu te da svaki mogući oblik strančarenja i samopromocije ostavimo iza sebe.

U Vukovaru u subotu pošaljimo poruku zajedništva cijelog hrvatskog naroda i svih hrvatskih građana!”

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *