Izbjegnite kemikalije, iskoristite ono što već imate u svojoj kući

174
Sredstva za čišćenje sve su uspješnija u svojoj zadaći, ali se zanemaruje njihov negativan utjecaj na zdravlje ljudi. Srećom, dostojno ih mogu zamijeniti manje štetni proizvodi koje ionako već imate doma.

U brizi za svoje zdravlje polako smo se naučili čitati etikete prehrambenih proizvoda, ali to ne radimo s proizvodima za njegu tijela i proizvodima za čišćenje. Zaboravljamo da moćne kemikalije koje besprijekorno uklanjaju prljavštinu ujedno predstavljaju rizik za zdravlje ljudi. Glavobolja, vrtoglavica, umor, iritacija očiju, nosa i grla najčešće su tegobe izazvane prekomjernom izloženosti tim sredstvima. Na temelju 20-godišnjeg istraživanja Sveučilišta u Bergenu znanstvenici su nedavno došli do zaključka da dugotrajno izlaganje sredstvima za čišćenje u spreju ima učinak na pluća kao da pušite 20 cigareta dnevno. Negativnim učincima ovih sredstava pogođeni smo i posredno jer onečišćuju okoliš u kojem boravimo, dakle ne govorimo ovdje samo o profesionalnim čistačima, nego o općoj populaciji.

Alternativa je nadohvat ruke

Za razliku od prehrane koja uključuje isključivo zdrave namirnice, alternativa štetnim sredstvima za čišćenje nije skupa, zapravo će vam uštedjeti novce, i već je imate u svom domu. Soda bikarbona, ocat i sok od limuna sasvim su uobičajeni u našim domovima, ali ih, impresionirani dosezima moderne kemijske industrije, ne uzimamo ozbiljno jer su, kao, stvar prošlosti kad je čišćenje u pitanju. No pogledajmo u kojim slučajevima i gdje oni mogu biti korisni.

Ocat

Ocat je začin, sredstvo za konzerviranje i lijek u tradicionalnoj medicini, ali ima i odlična dezinfekcijska svojstva, primjerice ubija salmonelu i E.coli. Stoga se bijeli ocat često, samostalno ili s dodacima, koristi kao sredstvo za čišćenje.

Kuhinja

  • Čišćenje aparata za kavu: pokrenite ga s jednakim omjerom vode i octa. Na polovici ciklusa aparat isključite i tako ostavite sat vremena. Zatim završite ciklus.
  • Za odčepljivanje sudopera: u odvod ulijte pola šalice octa i pola šalice vode. Isperite vodom.
  • Za čišćenje mikrovalne pećnice: u posudu stavite jednu šalicu vode i jednu šalicu octa i zagrijte 10 minuta na visokoj temperaturi. Nakon toga bit će lako ukloniti mrlje i zalijepljene ostatke hrane.
  • Učinite čaše sjajnima tako što ćete jednu šalicu octa staviti na dno perilice suđa. Kad perilica odradi svoj ciklus, vaše čaše više neće biti mutne.

Kupaonica

  • Uklonite naslage sa slušalice tuša tako što ćete staviti ocat u plastičnu vrećicu i nju zavezati oko glave slušalice i tako ostaviti tijekom noći. Ujutro isperite vodom.
  • Spriječite pojavu plijesni u tušu tako što ćete zidove i zavjesu pošpricati octom.

Ostale prostorije

  • Očistite staklene površine: u litri vode otopite 1 žlicu octa. Time pošpricajte staklo pa ga obrišite suhom krpom.
  • Uklonite plijesan sa zidova: pošpricajte zidove octom, pustite da stoji 10 minuta pa ih isperite.
  • Za uklanjanje mokre mrlje s tepiha prvo krpom upijte što više tekućine pa pošpricajte otopinom vode i octa u omjeru pola-pola. Ostavite 2 minute pa osušite ručnikom.

24sata.hr

 

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *