IZBORI KOŠTAJU VIŠE OD STO MILIJUNA KUNA! Vlada povećala naknade biračkim odborima

503

Lokalni izbori 16. svibnja u jednu ruku odvit će se slično kao i oni parlamentarni u srpnju prošle godine. Oni covid pozitivni ili u samoizolaciji, javit će se biračkom odboru te će glasati uz pomoć osobe od povjerenja, no u međuvremenu se dogodio i potres koji je na Banovini sravnio čak 51 biračko mjesto.

Slaven Hojski, član Državnog izbornog povjerenstva (DIP), gostujući u Dnevniku HTV-a otkrio je kako su od tog broja uspjeli riješiti 25 biračkih mjesta dok će na preostalim biti postavljeni šatori. Dodaje kako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao posebne preporuke za prikupljanje potpisa, a dodatno će izaći s preporukama za održavanje izbornih skupova.

Govori dalje kako su lokalni izbori daleko izazovniji nego oni parlamentarni. Radi se, navodi, o 576 lokalnih samouprava.

Veći napori-veća cijena

Otkriva i kako je Vlada na prijedlog DIP-a prihvatila i povećanje naknada za rad biračkih odbora. Naknada za predsjednike biračkih odbora je 400 kuna, a za članove 350 za svaki krug dok se naknade članovima povjerenstava kreću od 2000 do 6000 kuna, ovisno o broju biračkih mjesta, govori.

Zaključuje naposljetku i kako će 5 milijuna kuna otići na glasačke listiće, 10 milijuna kuna na informatičku podršku, a s obzirom na to da je oko 6500 biračkih mjesta, 65 tisuća članova odbora te 7000 članova povjerenstva, konačna cifra iznosi i više od 100 milijuna kuna.

dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *