Izložba na Lokrumu: Šišmiši

156

 

Otvorenje u ponedjeljak 24. lipnja 2019. u 17:15 sati na otoku Lokrumu u Benediktinskom samostanu

 

Napomena:

  • dolazak na otvorenje izložbe potrebno je potvrditi na mail: info@lokrum.hr

  • brod Javne ustanove Rezervat za posjetitelje ove izložbe kreće iz Gradske luke u 17:00 sati.

 

 

U današnje vrijeme znanstvenici i stručnjaci istražuju prirodu različitim naprednim tehnologijama pomoću kojih nam otkrivaju i približavaju dosad nepoznato. Ova izložba ostvarena je suradnjom Javne ustanove Rezervat Lokrum i Tehničkog muzeja Nikola Tesla s ciljem približavanja svijeta šišmiša i tehnologija koje se koriste za njihovo istraživanje.

Otok Lokrum zaštićen je kao poseban rezervat šumske vegetacije prije više od 70 godina zbog jedinstvene šume česvine koju nastanjuju brojne vrste. Putopisci i istraživači posjećivali su Lokrum i bilježili nalaze vrsta. Ipak, podatci o šišmišima bili su skromni sve do 2016. godine kad su započela istraživanja u kojima zajedno sudjeluju istraživači iz Hrvatske i Velike Britanije. Otkrili su ukupno 11 vrsta šišmiša što je velik broj za tako mali otok. Lokrum je izuzetno važno stanište za kolonije dviju vrsta šišmiša — Kolombatovićevog dugoušana i malog potkovnjaka.

Dok međusobno “pričaju”, šišmiši koriste zvukove koje ljudsko uho može čuti, ali su zvukovi eholokacije, koju koriste dok lete, u većini slučajeva nečujni za čovjeka. Uređaj koji omogućuje utvrđivanje prisutnosti šišmiša pretvarajući njihovo glasanje, tj. eholokaciju, u zvukove koje može čuti čovjek naziva se ultrazvučnim detektorom ili “bat detektorom”. Na otoku Lokrumu istraživači su primjenjivali još jednu metodu proučavanja šišmiša i otkrivanja njihovih putanja leta, njihovih skloništa i vremena aktivnosti. Ta se metoda naziva telemetrijom. Tijekom istraživanja se na pojedine jedinke šišmiša pričvrsti vrlo mali radio–odašiljač koji šišmiši odbacuju za oko 10 dana. U tom razdoblju, istraživači opremljeni radio–prijemnicima i usmjerenim antenama mogu pratiti šišmiše i odrediti njihov položaj u prirodi. Prikupljeni se podatci obrađuju te se izrađuju karte njihova kretanja.

Istraživanja šišmiša na Lokrumu suvremenim tehnologijama kao što su primjena bat detektora i telemetrije bit će prikazana na izložbi filmom, pri čemu se čuje i glasanje šišmiša snimljeno pomoću bat detektora. Ovaj film u trajanju od 14 min moći će pogledati svi posjetitelji Lokruma i pri tome se upoznati s načinima istraživanja i očuvanja šišmiša na ovom području. 

Realizacija izložbe potpomognuta je sredstvima Grada Dubrovnika.

 

I

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *