Izložba predmeta iz najpoznatije europske privatne kolekcije umjetnina na Lopudu

165

Svečano otvorenje nove sezone franjevačkog samostana Lopud1483 i jedinstvene izložbe u organizaciji tvrtke Arcus Dalmatia pod nazivom Blaga Thyssen-Bornemisza kolekcije: od renesanse do modernog koje će se održati

u subotu, 15. lipnja 2019.

u samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu

s početkom u 17:30 sati

Izložba predmeta iz najpoznatije europske privatne kolekcije umjetnina, obitelji Thyssen-Bornemisza, otvorit će svoja vrata posjetiteljima otoka Lopuda, a svi će zainteresirani imati priliku vidjeti slike, skulpture, namještaj i dekorativne umjetnine iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, koje su se neumorno prikupljale kroz četiri generacije.

Otvorenju izložbe prisustvovat će predstavnici županijske i gradske vlasti te brojni lokalni i svjetski umjetnici. Izložbu će otvoriti kustosice izložbe Francesca Thyssen-Bornemisza, praunuka Augusta Thyssena, začetnika kolekcije i izvršna direktorica tvrtke Stonehage Fleming Art Management, Marie de Peverelli.

Uz dva drvena anđela iz 18. stoljeća na samom ulazu u samostan, veličanstvenu renesansnu tapiseriju iz Francuske i rukopis s receptima za razne balzame iz 17. stoljeća, posjetitelji će moći uživati i u firentinskom remek-djelu – Sv. Sebastijan drži strijelu (kasne 1620.) te slici Oslobođenje sv. Petra (1645.), koju je prvotno stekao princ Eugene-Rose de Beauharnais u Italiji, prateći oca Napoleona, čija je vojska stigla sve do Dubrovačke Republike i otoka Lopuda.

Samostan u kojem se izložba održava jedan je od rijetkih obnovljenih renesansnih nalazišta na otoku Lopudu, nekadašnjem strateškom mjestu brodogradnje Dubrovačke Republike i danas predstavlja novo živopisno kulturno središte.

Izložbu će se moći razgledati sve do 13. listopada 2019. godine.

Brodski transfer organiziran je iz dubrovačke luke Gruž s polaskom u 16:30 sati te povratak s otoka Lopuda s polaskom u 21:30 sati.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *