Izložbe hrvatske slikarice Gordane Špoljar Andrašić u Galeriji Sebastian

85

Samostalna izložba slika hrvatske umjetnice Gordane Špoljar Andrašić otvorit će se u galeriji Sebastian u utorak 27. ožujka u 19 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković.

Samo umjetnost može svijetu snova udahnuti privid stvarnoga života, a stvarni život preobraziti u čudesan oblik snova. Na tom tragu počivaju i novi radovi koprivničke umjetnice Gordane Špoljar Andrašić koja je ostvarila ciklus od ukupno dvadeset i pet slika tehnikom ulja na platnu i desetak žičanih mobila koji su utjelovili anđeoske figure. Svi radovi koje umjetnica izlaže u galeriji Sebastian rezultat su dugogodišnjeg rada, ali i njezine osobnosti iščitane kroz vrckavo traganje za novim i neotkrivenim datostima i mogućnostima koje titraju u nepreglednim vizurama slikarstva.

Iz predgovora katalogu kustosice Andree Batinić Ivanković: „U svojim traganjima, umjetnica je stvorila ciklus slika Poklisari mira na kojima rastvara prostore kozmičkih težnji ispunjenim romantičnim prizorima nebeskih i Božjih stvorenja – anđela u njihovim odnosima prema prirodi (nebu kojem gravitiraju), ali i jednih prema drugima. Kroz Gordanine poklisare osjećamo protok vremena, njegovu nezaustavljivost i našu trenutačnost – oni su predstavnici između neba i zemlje, simboli mira zbog čije besmrtnosti njezini radovi egzistiraju „vječno“, u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Slikarstvo Gordane Špoljar Andrašić mogli bismo nazvati „romantičnim slikarstvom“. Svijetle figure pastelnih boja u kojima bjelina ipak zauzima najviše prostora provlače se kroz otvorene plohe s finim koloritom koji nestaje u igri svjetla i sjene, gradeći snažne voluminozne efekte koji se šire na same figure (gusto raspoređene kovrče kose te široke,  bijele lepeze anđeoskih krila u sinergiji sa pahuljastima oblacima koji dominiraju svijetloplavim nebom). S primjesom nadrealističkih sekvenci, ali i simbolističkih akcenata, cijeli ciklus odiše suglasjem suprotnosti: svježinom i vedrinom u prvom planu i metafizičkom zagonetnošću u „pozadini“. Kroz drugi dio ciklusa afirmiraju se instalacije konceptualne prirode – žičani mobili anđeoskih figura. U konfiguraciji tih instalacija sadržana je antropomorfna mjera jer izaziva upotpunjenje motiva što ga umjetnica rabi u više djela tijekom godina intezivnog rada – nebeske figure upisane u zemaljski prostor. Gordanini anđeli predstavljaju metamorfozu onog čudesnog i božanskog pretočenog u ljudskom liku noseći poruku mira, nade i spasenja. Na taj način, djela ovog ciklusa koja svojim liričnim improvizacijama pobuđuju zanimanje publike istovremeno dopuštaju duhovno sudioništvo u radosti stvaranja i poniranja u vlastitost.”

Gordana Špoljar Andrašić rođena je u Molvama. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je povijesti umjetnosti i etnologiju. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu i AK u Koprivnici, a od 2002. godine ima status samostalne umjetnice (HZSU). Do sada imala je gotovo šezdeset samostalnih izložbi. Živi i radi u Koprivnici.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *