KAKO JE VIRUS UŠAO MEĐU LJUDE? / Kina odbija istragu o porijeklu, a WHO poziva na suradnju: ‘Ovdje se ne radi o politici ili svaljivanju krivnje’

444

WHO je ovaj mjesec predložio drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini, uključujući preglede laboratorija i tržnica u gradu Wuhanu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak sve zemlje na suradnju na otkrivanju porijekla koronavirusa, dan nakon što je Kina odbila dodatnu istragu u laboratorijima i tržnicama na svome teritoriju.

WHO je ovaj mjesec predložio drugu fazu studije o podrijetlu koronavirusa u Kini, uključujući preglede laboratorija i tržnica u gradu Wuhanu u kojem su u prosincu 2019. otkriveni prvi humani slučajevi covida-19.

Ne radi se o politici

Upitan o kineskom odbijanju istrage, glasnogovornik WHO-a Tarik Jasarević je rekao: “Ovdje se ne radi o politici ili svaljivanju krivnje”.

“Radi se o tome da moramo shvatiti kako je virus ušao u ljudsku populaciju. U tome smislu sve zemlje moraju biti odgovorne i međusobno i s WHO-om raditi u duhu partnerstva”, rekao je Jašarević na konferenciji za novinare u Ženevi.

Zeng Yixin, zamjenik ministra Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva rekao je u četvrtak da je bio zatečen kada je prvi put pročitao plan WHO-a, jer se u njemu navodi hipoteza da je istjecanje virusa uzrokovalo kršenje laboratorijskih protokola tijekom istraživanja u kineskom laboratoriju.

WHO-a je ranije u srpnju objavio da su istrage o podrijetlu pandemije covida-19 u Kini otežane zbog nedostatka podataka prvih dana širenja u toj zemlji.

“Nadamo se da će WHO ozbiljno razmotriti mišljenja i prijedloge kineskih stručnjaka i istinski tretirati podrijetlo virusa covida-19 kao znanstveno pitanje i riješiti se političkog upletanja”, rekao je Zeng.

Što je sporno?

Jedan od ključnih dijelova teorije curenja iz laboratorija u Wuhanu usredotočio se na odluku vuhanskog Instituta za virusologiju (WIV) da 2019. isključi s interneta podatke o istraživanjima sekvenciranja gena i bazu podataka uzoraka.

Na pitanje o ovoj odluci, Yuan Zhiming, profesor na WIV-u i direktor Nacionalnog laboratorija za biološku sigurnost, rekao je novinarima da se baze podataka trenutno dijele samo interno zbog straha od kibernetičkog napada.

Do 270 dana trajanje Covid potvrda

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u mobilnoj aplikaciji CovidGO, izvijestila je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) u petak.

Navode kako će se trajanje ranije izdanih potvrdi automatski produžiti te nije potrebno nanovo podnositi zahtjev, a građani od ovoga tjedna također mogu svoje potvrde pohraniti i u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO. U mobilnoj aplikaciji CovidGO može se provjeriti i status potvrde koji je u skladu s hrvatskim pravilima verifikacije.

“EU digitalnu Covid potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) te osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer. Potvrda će u oba slučaja, sukladno novim pravilima, biti valjana 270 dana od dana cijepljenja drugom dozom”, navodi se u priopćenju AKD-a.

Osobe koje su cijepljene cjepivom Janssen, koje se prima u jednoj dozi, od sada potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im također biti valjana 270 dana od dana cijepljenja.

“Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona vrijediti 270 dana”, stoji u priopćenju.

Građani koji svoje potvrde prime preko elektroničke pošte mogu je spremiti u digitalni novčanik klikom na poveznicu iz e-pošte u kojem se nalazi i lozinka. Ranije izdane potvrde građani mogu spremiti skreniranjem QR koda te unošenjem lozinke s potvrde.

SAD kupuje 200 milijuna dodatnih doza cjepiva

Tvrtka Pfizer i njemački partner BioNTech objavili su u petak da američka vlada kupuje 200 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv covida-19 i da može kupiti novu verziju cjepiva usmjerenu na nove varijante virusa.

S tom najavom ukupan broj doza namijenjen Sjedinjenim Državama iznosi 500 milijuna doza, s tim da je otprilike 208 milijuna doza već isporučeno, prema podacima vlade u četvrtak. Pfizer je prošle godine potpisao ugovor s američkom vladom za 100 milijuna doza cjepiva za gotovo dvije milijarde dolara, uz mogućnost kupnje još 500 milijuna doza.

Većina novih doza bit će isporučena do kraja godine, a preostalih 90 milijuna bit će isporučeno do 30. travnja iduće godine, objavile su tvrtke.
Ravnatelj američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je u četvrtak kako je sedmodnevni prosjek novih slučajeva u Sjedinjenim Državama porastao za 53 posto u odnosu na tjedan prije.

Delta varijanta virusa, koja je prvi put pronađena u Indiji, prisutna je u više od 80 posto novih slučajeva širom zemlje. Pfizer je ranije ovog mjeseca najavio da tvrtke planiraju zatražiti odobrenje američkih i europskih regulatora za dodatne doze njegova cjepiva protiv covida-19.

Tvrtke su osmislile novu verziju cjepiva usmjerenu na delta varijantu, koju planiraju testirati sljedećih tjedana, ali su navele da bi i sadašnje cjepivo moglo pružiti zaštitu protiv te varijante.

 

 

net.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *