“Karneval životinja” u Sponzi u petak

259

Koncert za djecu Karneval životinja na programu je 69. Igara u petak, 3. kolovoza s početkom u 20.30 sati u atriju palače Sponza. Uz dubrovačke glazbenike koji će izvesti ovo popularno Saint-Saënsovo djelo, u ulozi pripovjedačice je dramska umjetnica Srđana Šimunović. Ulaz je slobodan, no zbog ograničenog broja mjesta besplatne je ulaznice potrebno ranije preuzeti na blagajni Igara u Festivalskoj palači, a to je moguće učiniti već od danas.

Karneval životinja najpoznatije je glazbeno djelo koje nalazi put do publike djece diljem svijeta. Skladatelj ovoga djela, Francuz Camille Saint-Saëns rođen je prije gotovo 200 godina u Parizu i jedan je od umjetnika koji su poznati kao „čudo od djeteta“. Kada su mu bile samo dvije godine počeo je svirati klavir, dok je već s tri godine uobličio svoje prve skladbe. Kao odrastao i cijenjen skladatelj, dok je s prijateljima boravio na odmoru u Austriji, odlučio se znalački našaliti u zoološkoj fantaziji pod naslovom Karneval životinja. Kroz različite dijelove ove deskriptivne skladbe pune humora i satire, uspio je glazbeno komentirati kolege skladatelje, svoja vlastita djela pa i glazbene kritičare (u stavku posvećenome životinjama s dugim ušima). Svaki od 14 stavaka Karnevala životinja posvećen je jednoj životinji ili skupini životinja i gotovo svi dijelovi kriju citate ili glazbene osvrte na druga poznata glazbena djela. Tako gudački instrumenti najavljuju ulazak lava i njegov kraljevski marš zvukom fanfara. Slijede kokoši i pijetlovi koji su došetali i odšetali uz kokodakanje i komešanje pred klavirske bravure koje daju na znanje da su nastupili magarci. Dalje se nižu ostale životinje, a uzbuđenje još jednom raste dok započinje Finale, a sve životinje „cupkajući i hopsajući iščezavaju iza drveća, odakle su i došli.“

Dubrovački glazbenici koji će u Sponzi izvesti ovo djelo su pijanisti Marija Grazio i Alberto Frka, violinistice Đana Kahriman i Iva Vukić, violistica Lidija Martinović, čelistica Mihaela Čuljak, kontrabasist Denis Ajduković, klarinetist Stijepo Medo, flautistica Đive Franetović Kušelj te Karmen Pervitić na ksilofonu.

Osim ovog koncerta, 69. Dubrovačke ljetne igre donose još sadržaja za djecu u sklopu programa za razvoj publike Ključevi od Grada. Nenad Sinkauz će voditi glazbenu radionicu Tvornica zvuka na kojoj će djeca o osnovama improvizacije učiti 14. kolovoza u Umjetničkoj školi, čuvena dubrovačka pripovjedačica bajki Jasna Held u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni pripovijedat će narodne priče i bajke iz okolice Dubrovnika 21. kolovoza, a kustosice Kuće Bukovac, Lucija Vuković i Helena Puhara vodit će likovnu radionicu na temu percepcije suvremene umjetnosti, 22. kolovoza.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *