Kineski policijski službenici sudjeluju u projektu MUP-a “Sigurna turistička sezona”

459

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u svečanosti koja je, u suorganizaciji Grada Dubrovnika i veleposlanstva NR Kine, ispred crkve sv. Vlaha održana povodom povodom početka sudjelovanja kineskih policijskih službenika u projektu „Sigurna turistička sezona“.

Projekt je to koji hrvatska policija provodi već trinaestu godinu zaredom na način da se u značajnijim turističkim odredištima u policijske patrole uključuju i policijski službenici drugih zemalja, a NR Kina ove godine u projektu prvi puta sudjeluje. Naime, temeljem Sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva javne sigurnosti Narodne Republike Kine ove turističke sezone šest će se kineskih policijskih službenika na mjesec dana pridružiti hrvatskim kolegama u Dubrovniku, Zagrebu i na Plitvičkim jezerima.

„Veliko mi je zadovoljstvo sudjelovati danas u ovoj svečanosti, koja pokazuje još jedan segment odličnih odnosa između NR Kine i Hrvatske, znak prijateljstva između kineskih i hrvatskih građana. Ta je suradnja nedavno ojačana i potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta, započela je još u davnoj povijesti s Markom Polom i njegovim povezivanjem istoka i zapada, a uvjeren sam kako će u budućnosti dodatno jačati kroz turizam i nove investicije.“, rekao je tom prigodom župan Nikola Dobroslavić. Također, župan je izrazio uvjerenje da će se turisti iz NR Kine, kojih na području našeg grada i županije ima velik broj, zahvaljujući sudjelovanju svojih policijskih službenika u ovom projektu osjećati još sigurnije.

Veleposlanik NR Kine Nj. E. Hu Zhaoming u svom je govoru izrazio veliko zadovoljstvo ovim zajedničkim projektom, koji dodatno učvršćuje suradnju dviju zemalja, pritom istaknuvši kako su odnosi Hrvatske i NR Kine na najvišoj razini u povijesti. „Broj kineskih turista u vašoj zemlji u stalnom je porastu, prošle je godine iznosio 60 posto, a nakon povijesnog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije i njihova ulaska u finale, očekujemo još veći porast broja naših turista“, zaključio je veleposlanik NR Kine u RH.

U ime domaćina nazočnima se obratio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a kratke pozdravne govore održali su i zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša te državni tajnik Ministarstva turizma RH Frano Matušić. Svečanosti su, između ostalih, nazočili i načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Ivica Glasnović te brojni drugi predstavnici institucija s hrvatske i kineske strane.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *