KLJUČEVI OD GRADA ZA DJECU

380

U sklopu programa Ključevi od Grada na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama radionica elektroničke i improvizirane glazbe za djecu Tvornica zvuka pod vodstvom glazbenika i skladatelja Nenada Sinkauza održala se sinoć, 14. kolovoza u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Ovaj edukativni projekt okupio je 20-tak mladih glazbenika budućnosti, koji su s velikim uzbuđenjem isprobavali glazbenu opremu. Iako u početku sramežljivi, mališani su se uz Nenada Sinkauza vrlo brzo opustili i uz igru naučili mnoštvo novih stvari te između ostalog isprobavali različite efekte i stvarali glazbu iz svega, pa čak i iz slomljenih cigli. Većina njih već se bavi glazbom, pa im je radionica bila vrlo zanimljiva i korisna, a ponajviše – zabavna!

Nenad Sinkauz objasnio je ideju Tvornice zvuka: „Pokušavam djeci objasniti da muzika nije samo ono što se čuje na televiziji, strofa i refren, da to nisu samo pop pjesmice niti samo klasična glazba. Veliki fokus stavljam na slušanje. Zapravo ih pokušavam učiti da slušaju jedan drugoga i to što rade. I pokušavam ih učiti svirati raznim predmetima, vrećicama za smeće, stiroporima, i tako dalje, i onda zajedno moduliramo te zvukove kroz efekte“.

Nenad Sinkauz je magistrirao etnomuzikologiju u Padovi, a po zanimanju je skladatelj i izvođač u glazbenim, plesnim, kazališnim i multimedijskim projektima. 2002. godine osniva sastav East Rodeo u sklopu kojega surađuje s nizom međunarodnih jazz i rock glazbenika, spajajući avant-rock, živu elektroniku, noise, eksperimentalnu i improviziranu glazbu. Kao skladatelj i izvođač surađuje s velikim brojem glazbenika, koreografa, kazališnih i filmskih redatelja u Hrvatskoj i inozemstvu.

Program 69. Igara naslovljen Ključevi od grada među ostalim donosi i raznovrsne programe za djecu, a do kraja festivala na programu su još pripovjedaonica za djecu Jasne Held, 21. kolovoza u 19.30 u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni, dok će Lucija Vuković i Helena Puhara dan nakon, 22. kolovoza voditi likovnu radionicu za djecu na temu Kako percipiramo umjetnost? u 19.30 u palači Sponza.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *