Koliko će skočiti cijena struje za kućanstva nakon 1. travnja? Objavljen izračun

875

Hrvatska elektroprivreda (HEP) objavila je nove cjenike za električnu energiju koji će biti u primjeni od 1. travnja, a struja će ipak nekim potrošačima poskupjeti više od onoga što je najavio premijer Plenković sredinom veljače. Poskupljenje će zahvatiti većinu od 1,43 milijuna kućanstava koliko ih je u zemlji bilo prošle godine, jer HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi. Naime, Vlada je sredinom veljače donijela mjere za utjecaj na cijenama energije, prema kojima ostaje PDV na električnu energiju 13%, a premijer Plenković je objavio da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti do 9,6%. Bez vladinih mjera rast cijena za kućanstva bio bi 23%, jer je cijena električne energije na burzama u godini dana učetverostručena, piše Energetika-net.

Međutim, objavljeni cjenici HEP-a sugeriraju da će poskupljenje većini građana, koji imaju dvotarifna brojila u svojim domovima, prema kalkulacijama biti i veće od očekivanoga.
“Rast cijene struje od 9,6% je vjerojatno u prezentaciji korišten kao određeni mix raznih potrošača, ali on se ne odnosi na sve potrošače kategorije ‘kućanstvo’. Kad se primjene tarifne stavke koje je objavila HEP Elektra (univerzalna usluga) i HERA, kućanstva će kod tog opskrbljivača od 1. travnja dobiti više račune za 8% za jedno tarifnim brojilom (TM plavi, kojih u Hrvatskoj ima oko 31%), dok će dvotarifni (TM bijeli) dobiti 11% veće račune. Za konačni saznanje da li će troškovi još i više rasti, ovisi o odluci HEP-a, da li će započeti s naplatom solidarne naknade, koju do sada nisu naplaćivali. U tom slučaju, računi za jedno tarifne (plave) bi rasli 11%, a za dvotarifne (bijeli), 14%. Što se pak tiče HEP Opskrbe (HEPI), tu će prosječan rast biti 14%, a ako se počne naplaćivati solidarna naknada, onda rast ide na 17%. Ove kalkulacije uključuju i PDV”, kaže Nenad Kurtović iz udruge Splitski potrošač.
Na upit Novog lista o novim tarifama, iz HEP-a su odgovorili da će visina promjene troška električne energije ovisiti o tarifnom modelu i potrošnji kod svakog kupca.
“Kako je i najavljeno u prezentaciji paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata Vlade RH, prosječni će račun za električnu energiju porasti za 9,6 posto. Visina promjene troška u svakom će pojedinačnom slučaju ovisiti o tarifnom modelyu i količini potrošene električne energije te o omjeru potrošnje u višoj i nižoj tarifi”, odgovorili su iz HEP-a.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *