KONAČNO! PADRE IVO MARTINIĆ DOBIO ULICU U GRADU!

646

Prolaz između Zlatarske ulice do Dominikanskog samostana u Dubrovniku zvat će se po Ivu Martiniću! Tako je prijedlog naših sugrađana prihvatio i  Odbor za određivanje imena ulica i trgova.

Padre Ivo Martinić rođen je 7.srpnja 1939. u Pražnici na Braču, a dominikancima je pristupio 1958. Diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 1965. Potom je studirao pedagogiju i filozofiju na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

U vremenu kada religija nije bila popularna za sustav u kojem smo živjeli, padre je mladima otvarao put prema Bogu. Pamte ga generacije Dubrovčana, održavao je nedjeljnu misu mladih i Božićnu ponoćku za mlade. Već 1969. osniva sastav „Orlandovi dječaci“ koji prvi izvodi beat misu u Dubrovniku. Nešto kasnije, sastav mijenja ime u „Veritas“.

Komunističkom režimu djelovanje padre Martinića nikako nije odgovaralo, pa je 1986. osuđen na kaznu od 6 mjeseci zatvora, uvjetno na rok kušnje od tri godine.

Zaslužan je i za obogaćenje dominikanskog samostanskog muzeja, dobio je nekoliko priznanja,između ostalog i odličje Red hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH i Dubrovačko-neretvansku županiju stečene u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti i u iznimnim okolnostima u miru.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *