Konavoski Dvori – Prvi hrvatski zeleni restoran

184

Početna vizija zelenog restorana Konavoski dvori koju je osmislila i koordinirala arhitektica Lea Đurović Ruso sa svojim timom iz arhitektonskog ureda PROTO-ARCH uspješno napreduje.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike prepoznalo je važnost projekta zelenog restorana Konavoski dvori, smještenog u sklopu mlinica na rijeci Ljutoj, i kroz EUROPSKI FOND za regionalni razvoj ODOBRILO SUFINANCIRANJE projekta Esculap-Teo “Energetska obnova restorana Konavoski dvori” kojim će se obnoviti ovojnica zgrade te će se postojeća, zastarjela tehnološka rješenja zamijeniti novim, energetski učinkovitijima, kao i uvesti novi sustavi koji koriste obnovljive izvore energije.

Ovaj će projekt restoranu Konavoski dvori omogućiti da postane prvi zeleni restoran u Hrvatskoj, a upotreba obnovljivih izvora energije (voda, sunce, zrak) i poslovanje restorana kroz cijelu godinu što dosad nije bilo moguće. Sve navedeno dodatno će povećati svijest gostiju i građana o značaju tog prostora kao dijela kulturne i prirodne baštine Konavala i o ulozi Konavoskih dvora u turističkoj promociji Hrvatske i dubrovačkog kraja.

Realizacijom i sufinanciranjem ovog projekta Esculap-Teo je još jedanput pomaknuo granice rada i poslovanja u ugostiteljstvu te uz pomoć Europske Unije i europskih fondova pokazao kako je ključ poslovanja pametno i održivo upravljanje resursima.

UKUPNA NETO VRIJEDNOST PROJEKTA – 5.202.668,23 kn

IZNOS BESPOVRATNIH SREDSTAVA IZ EU FONDOVA – 3.648.806,87 kn

Svrha je projekta smanjiti potrošnju energije za 52,79 % (u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta) ugostiteljskog objekta, restorana Konavoski dvori, i povećati udio korištenja obnovljivih izvora energije u bruto potrošnji energije za 27.371,08 kWh te tako doprinijeti povećanju konkurentnosti društva ESCULAP-TEO d.o.o. i rastu učinkovitog korištenja energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina), a samim time i rastu konkurentnosti cjelokupnog gospodarstva RH.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *