Koncert fado dive Marize na Revelinu

521

Spektakularan koncert i istinsko glazbeno iskustvo donijela je fado diva Mariza sinoć, 15. srpnja na taracu tvrđave Revelin, ostavivši bez daha mnogobrojnu publiku spojem strasti, emocija i nevjerojatnog vokala.

Na koncertu pod pokroviteljstvom Mastercarda, za kojeg se danima tražila karta više, portugalska fado senzacija mozambičkih korijena pokazala je zašto slovi za jednu od najtalentiranijih vokalistica na međunarodnoj glazbenoj sceni. Marizin osebujan i moćan glas nevjerojatne izražajnosti i emocije te neodoljiva karizma i energičnost ostavile su sve prisutne bez daha, a njezina sposobnost da se poveže s publikom i stvori intimnu atmosferu bila je bez premca. Svaku je pjesmu, bila to njezina autorska kreacija ili klasik kraljice fada Amálije Rodrigues kojoj je posvetila svoj posljednji studijski album, ispunila dubokim emocijama koje je prenijela na sve prisutne, uronivši ih u svaki takt. U tradicionalni portugalski glazbeni žanr koji odiše melankoličnim mediteranskim duhom pjevačica je unijela svježu suvremenu dimenziju, a upravo je taj spoj tradicije i modernoga pružio jedinstveno iskustvo o kojem će se pričati godinama i to ne samo u uskim glazbenim krugovima, već i šire. Njezina interpretacija fada bila je očaravajuće smiona i autentična, a u donošenju duše fada na Revelin pomogla joj je sjajna instrumentalna pratnja benda, redom odličnih glazbenika: Luís Guerreiro na portugalskoj gitari, Djamen Cardoso de Farias na akustičnoj gitari s kojim je otpjevala svoj nostalgijom obojen hit Chuva, Adriani Alvesa na bas-gitari te João Freitas na udaraljkama i João Frade na harmonici. Svaka je pjesma, od zelenortske morne Estranha forma de vida kojom je otvorila sinoćnji koncert, zatim svoje omiljene Lágrima preko dirljive Quem Me Dera i razigrane Senhor Vinho koja je rasplesala okupljene, ispraćena gromoglasnim pljeskom, a kraj večeri donio je Marizi dugotrajan aplauz i uzvike razgaljene publike na nogama kojoj je pjevačica prije rastanka poklonila temperamentni bis Barco Negro, obradu istoimenog klasika Amálije Rodrigues.

Otvorivši se potpuno publici i pripovijedajući o svom životu, umjetnosti, ljubavi, teškim trenucima, intimi i osjećajima, Mariza je zahvalila okupljenima rekavši: „Divan je užitak imati priliku pjevati za sve vas, hvala vam puno što ste nas ugostili na ovom prelijepom, fantastičnom mjestu. Uzbuđeni smo i presretni – baš je čudesno!“

Glazbeni program 74. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja se u utorak, 18. srpnja koncertom Zagrebačkih solista i Marije Pavlović u Kneževu dvoru. Ulaznice su dostupne preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *