Koncert violončelista Mische Maiskog održat će se na Lokrumu

94

Koncert jednog od najvećih živućih violončelista na svijetu Mische Maiskog i Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem mo. Pier Carla Orizia, održat će se u srijedu, 11. srpnja na otoku Lokrumu, a ne ispred crkve svetog Vlaha kako je prvotno bilo najavljeno. Brodovi za Lokrum polaze u 21.45 i 22.00 sata iz stare gradske luke, a planirani povratak s Lokruma je oko ponoć, po završetku koncerta. Lokacija koncerta je promijenjena zbog polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u kojoj igra hrvatska reprezentacija, a za pomoć pri organizaciji Dubrovačke ljetne igre zahvaljuju Rezervatu Lokrum.

Mischa Maisky glazbenik je svjetskog glasa i, kako sam za sebe kaže, građanin svijeta. Mjesto prvoga solista u nizu ovogodišnjih koncerata opravdava poseban odnos Maiskog i Dubrovnika. Nastup slavnog violončelista može se okarakterizirati kao povratnički koncert u grad u kojem je uz nekoliko nastupa na Ljetnim igrama (2001. i 2002.), između 2000. i 2012. svake godine održao nastup na festivalu komorne glazbe “Julian Rachlin i prijatelji”. Uz Zagrebačku filharmoniju, koja je istinski promotor glazbene umjetnosti diljem Hrvatske i kulturni veleposlanik Hrvatske u svijetu, stoga i čest te rado viđen gost na Dubrovačkim ljetnim igrama, Mischa Maisky izvest će trostavačni Koncert za violončelo i orkestar u h-molu Antonína Dvořáka. Maestro Pier Carlo Orizio dirigirao je najvećim europskim orkestrima i surađivao s legendarnim umjetnicima. U Kini je obnašao dužnost umjetničkog direktora Međunarodnog pijanističkog festivala u Pekingu, da bi zatim s Lucom Ranierijem osnovao Filharmonijski orkestar međunarodnog pijanističkog festivala Brescije i Bergama, a od 2002. godine radi i kao profesor orkestralne prakse na konzervatoriju u Veroni. Uz Dvořáka, na programu koncerta je najuspjelije orkestralno djelo Jakova GotovcaSimfonijsko kolo – ujedno jedna od najpopularnijih i najizvođenijih skladbi hrvatske literature za simfonijski orkestar uopće. Iz grandioznog ciklusa Bedřicha Smetane Moja domovina u program ovog koncerta uvrštena je simfonijska pjesma Vltava koja opisuje tijek istoimene rijeke kroz popularnu glavnu temu i slikovit programski sadržaj.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti preko festivalskih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *