Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca: I dalje bez kvalitetnog dugoročnog rješenja plaća profesionalnih vatrogasaca

188

Priopćenje Koordinacije sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca vezano uz ujednačavanje prava profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini s pravima profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na državnoj razini prenosimo u cijelosti:

Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca pozdravlja svako nastojanje u poboljšanju materijalnih prava svih profesionalnih vatrogasaca u RH, no izražava nezadovoljstvo i neslaganje s dostavljenim prijedlogom glavnog vatrogasnog zapovjednika RH za ujednačavanje prava profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini s pravima profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na državnoj razini.

Nažalost, nije napravljena kvalitetna analitička procjena za sva radna mjesta u vatrogastvu, već se ponovno sve ishitreno i na brzinu donosi bez dugoročnog rješenja problema u sustavu vatrogastva. Iz izmjena Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijenata složenosti poslova te prijedloga Uredbe o visini dodataka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca jasno je vidljivo kako pojedina radna mjesta ponovno neće biti pravedno vrednovana s obzirom na prirodu, obim i opis posla koji su predviđeni za ta radna mjesta. 

Najbolji primjer gdje ovakav prijedlog rješenja nije dobar, je radno mjesto operativnog dežurnog vatrogasca u županijskom vatrogasnom operativnom centru (ŽVOC). Koeficijent složenosti poslova jednostavno nije primjeren za odgovornost i ovlasti koje to radno mjesto nosi. Neprihvatljiva nam je i činjenica kako prijedlogom Uredbe to radno mjesto bilo na lokalnoj ili županijskoj razini nema dodatak za opasnost i zdravlje, a svi koji rade u sustavu vatrogastva svjesni su činjenice koliko stres utječe na zdravlje, odnosno koliko stresno je obavljati takvu vrstu posla. 

Ne možemo biti zadovoljni ni vrednovanjem ostalih radnih mjesta u okviru srednje stručne spreme. Zahtijevali smo da zbog što pravednijeg raspona visine plaća, razlika između svakog radnog mjesta po hijerarhiji u okviru srednje stručne spreme bude u rasponu od 70,00  do 100,00 EUR, međutim prijedlogom Pravilnika i Uredbe razlika u plaći između primjerice vatrogasca vozača i vatrogasca voditelja vatrogasne desetine je zanemariva te takva razlika dovoljno ne vrednuje odgovornost upravljanja formacijom kao što je vatrogasna desetina. Nameće se i logično pitanje tko će i zašto tražiti zaposlenje ili premještaj za vatrogasaca vozača kada mu je plaća manja od vatrogasca voditelja vatrogasne skupine ili zanemarivo veća od vatrogasca, a odredbama Pravilnika onemogućeno mu je i napredovanje u službi, ako se ne usvoje prijedlozi izmjena. Smatramo kako će ovakvo nekvalitetno rješenje ovog problema oko radnog mjesta vatrogasac vozač u budućnosti za posljedicu imati deficit kadra vozača u javnim vatrogasnim postrojbama, koji će predstavljati problem kako u manjim, tako i u većim javnim vatrogasnim postrojbama. 

Naglašavamo kako to nisu sve nelogičnosti uočene prilikom analize dostavljenih materijala, te kako postoji znanje i način da se pronađe rješenje, međutim očito nema dovoljno inicijative i volje nadležnih da se te nelogičnosti isprave te donese kvalitetno dugoročno rješenje problema, već se donose ovakva „vatrogasna“ rješenja za koja smatramo da nisu dobra.

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *