KORČULANSKA ŠKOLA: ‘Konzervativna revolucija – slučaj: Reproduktivna prava i demografija’

293

“Konzervativna revolucija – slučaj: reproduktivna prava i demografija” vrlo je važna politička i ideološka tema, pogotovo u kontekstu pada stope nataliteta, duljeg životnog vijeka i preopterećenog sustava rada i socijalne skrbi.

Građani su suočeni s jačanjem desnih pokreta koji sa sobom donose realan strah kako će njihova reproduktivna prava biti narušena, što se vidi u njihovoj legitimizaciji kroz ulazak u parlamente i gradske skupštine gdje njihovi prijedlozi ograničavaju nekoć čvrsta jamstva njihovih prava. Demografija se uzima kao razlog, a ljudi se svode na organe s ciljem produživanja društva u kojem se privilegiraju određene vrijednosti i načini života. Nažalost brojnih generacija žena i muškaraca prava za koja su se borile njihove bake i djedovi više nisu sigurna.

Korčulanska škola koju i ove godine organizira CEE Gender Network s partnerima održat će se u Gradu Korčuli 25. i 26. kolovoza, nastoji istražiti progresivna rješenja, najbolje prakse i naučene lekcije te načine formuliranja sveobuhvatnih mjera i poticaja potrebnih za rješavanje demografske situacije, ali ne na štetu ženama i muškarcima, već poštujući njihovo pravo izbora i donošenje odluka.

Više od 60 sudionika visoke razine iz politički lijeve opcije iz javnog i nevladinog sektora, iz regije i zemalja Europske unije raspravljat će o ovogodišnjoj temi Škole.

Među sudionicima ističemo sudjelovanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan, predsjednika Pozitive Ranka Ostojića, potpredsjednice Nove ljevice i zastupnice u gradskoj skupštine Grada Zagreba Rade Borić, predsjednika SDP-a Crne Gore Ranka Krivokapića, tajnik Europskog parlamentarnog foruma za populaciju i razvoj Neil Datta, britanske europarlamentarke i članice Odbora za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta Julie Ward, zamjenika glavnog tajnika Stranke europskih socijalista (PES) Giacomoa Filibecka, predsjednice PES Women Zite Gurmai, direktora ureda Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju Maxa Braendlea, zastupnice u talijanskom parlamentu Pije Locatelli i predsjednice CEE Gender Networka Daše Šilović.

Korčulanskoj školi 2018. godine prethodi zajednička rasprava 24. kolovoza 2018. u organizaciji Globalnoga progresivnog foruma i CEE Gender Network o “Važnosti provođenja procesa proširenja EU za žene Zapadnog Balkana“.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *