KRENI U NOVI DAN POBJEDOM U Lazaretima održana konferencija projekta MARLESS

318
U sklopu projekta MARLESS, prostorima Lazareta u Dubrovniku, Regionalna agencija DUNEA organizirala je jednodnevnu međunarodnu konferenciju koja se odvijala pod sloganom „Kreni u novi dan promjenom“.

Cilj konferencije je potaknuti svijest o kolektivnoj odgovornosti i ulozi svakoga pojedinca koji svojim načinom života može pokušati smanjiti količinu otpada u moru.

Sve prisutne uvodno su pozdravili ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić i župan Nikola Dobroslavić istaknuvši važnost projekata prekogranične suradnje za brojne spekte djelovanja, a posebno zaštitu okoliša.

Nakon otvaranja održan je i panel pod nazivom „Otpad u moru kao globalni problem bez administrativnih granica“ na kojem je sudjelovao i župan Dobroslavić koji je istaknuo važnost europske legislative, kao i lokalnog i regionalnog djelovanja u zaštiti okoliša, posebno zaštiti mora.

‘Moramo biti svjesni činjenice da krećemo od ovog loklanog i regionalnog aspekta kako bismo na višim razinama pozitivno djelovali u smjeru zaštite okoliša. Naša Županija je vrlo aktivna u tome, opremili smo naše operativne snage civilne zaštite, naše vatrogasce, nabavili brane za zaštitu od onečišćenja na moru, gradimo i naš Centar za gospodarenje otpadom i potičemo odvajanje i recikliranje u svim jedinicama lokalne samouprave’, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić te naglasio brojne pozitivne aspekte s razine EU kojima je svjedočio unutar Europskog odbora regija.

MARLESS je financiran kroz program INTERREG Italija-Hrvatska 2014-2020., a nositelj projekta je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i prevenciju regije Veneto (IT) uz još 12 regionalnih i nacionalnih partnera s hrvatske i talijanske strane. Za područje Dubrovačko- neretvanske županije osigurano je više od pola milijuna eura, s Regionalnom agencijom DUNEA i Sveučilištem u Dubrovniku kao dijelom partnerskog konzorcija. Ukupna vrijednost projekta je 4.244.726,00 eura.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *