KRISTIĆ O ZEMLJIŠTIMA U VLASNIŠTVU GRADA: Potaknimo poljoprivredu, sačuvajmo ih od prenamjene u građevinske zone!

234

Prije više od pola godine na Gradskom vijeću grada Dubrovnika usvojili smo program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Dubrovnika. Donošenje Programa je zakonska obaveza, a njime je između ostalog utvrđeno da je na administrativnom području Grada Dubrovnika otprilike 25 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, koje je mapirano, identificirano i uglavnom se nalazi na plodnim prigradskim područjima Rijeke dubrovačke, Elafita i Gornjih sela.

Ne postoji javno dostupan podatak koliko je takvog zemljišta u vlasništvu Grada Dubrovnika, ali je sigurno riječ o barem još tolikoj površini. Naravno, nije riječ o nekim ogromnim prostranstvima, ali sigurno postoje zainteresirani sugrađani koji bi osnovali obiteljska poljoprivredna gospodarstva i uzeli u zakup takva zemljišta, obrađivali ih i proizvodili ekološku hranu za sebe i plasman na tržište.

Vrijeme zabrane obavljanja mnogih djelatnosti i početak gospodarske krize uzrokovane širenjem zaraze corona virusom potaknulo je brojne od njih da se okrenu poljoprivredi pa makar i za potrebe svog domaćinstva. Sigurno među njima postoje i oni koji bi se pokušali baviti proizvodnjom poljoprivrednih kultura i njihovim plasmanom na tržište.

Kako Program ne bi ostao sam sebi svrha i po tko zna koji put bačen novac u administrativne svrhe bio bi hvalevrijedan potez gradske uprave kada bi po uzoru na neke hrvatske gradove okončala potrebne procedure te raspisala javni poziv za davanje u zakup takvih neobrađenih poljoprivrednih zemljišta sugrađanima uz minimalan iznos zakupnine, jer bi time potaknuli poljoprivrednu proizvodnju domaćih proizvoda, možda spasili egzistenciju poneke obitelji, ali i sačuvali ta zemljišta od prenamjene u potencijalne građevinske zone.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *