Krv se sledila u žilama Hrvata: Josip Jović bio je prva žrtva…

433

Na sam Uskrs 1991. na cesti na Plitvicama srbočetnički su pobunjenici hrvatske policajce dočekali balvanima, barikadama i pucnjavom. Na taj krvavi Uskrs nekoliko je policajaca ranjeno, a među njima i Josip Jović, tada 22-godišnji redarstvenik iz Aržana. Iako je davao znakove života, preminuo je na putu do bolnice.

Jovića je pogodio rafal kod zgrade pošte, a iako je na sebi imao pancirku pogođen je u nezaštićeni dio tijela. Josip Jović nije se vratio kući a njegovo ime urezalo se u srca svih Hrvata.

Krv se sledila u žilama cijele Hrvatske kad se tog hladnog i maglovitog Uskrsa na Plitvicama počelo pucati. Rat je počeo, a iluzija da će se iz Jugoslavije mirno izaći se rasplinula na komadiće. 

Josip Jović, skromni policajac iz Aržana kraj Imotskog, sanjao je Hrvatsku. I dao život za nju, kao prva žrtva Domovinskog rata. Bio je pripadnik policijske postrojbe koja je 31. ožujka iz Zagreba upućena na Plitvice kako bi pomogla kolegama koji su trebali zavesti red u tom kraju.

U Kninu i okolici počeli su nemiri, srpski pobunjenici na svim su vitalnim prometnicama postavljali barikade od balvana i time onemogućavali normalan život. Stvarali su pretpostavke za nasilno odcjepljenje od Hrvatske. Bila je to “balvan revolucija”. Radnici poduzeća Plitvice suprotstavili su se pripajanju “Krajini” pa je Mile Martić, jedan od glavnih vođa pobunjenih Srba i šef kninske ‘milicije’, poslao svoje milicajce da na silu riješe taj slučaj.

Na koranskom mostu pobunjenici su istaknuli zastavu tzv. SAO Krajine i Jugoslavije, a lokalni politički vlastodršci odlučili su promijeniti nacionalnu strukturu zaposlenih u Nacionalnom parku Plitvice. Kadrovi iz Knina preuzeli su čuvarsku službu. Tjedan dana ranije organizirali su tzv. “miting istine” na Plitvicama. 

Predstavnici slunjske općine požalili su se da hrvatska Vlada ne poduzima ništa protiv ilegalne pretvorbe poduzeća Plitvice i zatražili su akciju legitimnih organa Republike Hrvatske.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske najprije je poslalo upozorenje, ali kad su velikosrpski pobunjenici počeli pljačkati park i maltretirati zatočene ljude poslali su iz Zagreba autobus sa 75 policajaca. Vozio ga je široj javnosti do tada posve nepoznat vozač Ljubo Ćesić Rojs.

– Ispred mene su išla tri borbena oklopna vozila.Dolaskom na teren Nacionalnog parka Plitvice u gustu u šumu koja okružuje cestu s obje strane dobili smo informaciju kako nailaze na barikade – prisjetio se svojedobno za 24 sata Ljubo Ćesić Rojs. 

Cijeli članak pročitajte na 24sata.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *