Kultno baletno djelo Orašar napunilo sportsku dvoranu u Gospinom polju

437

Jedan od najpoznatijih božićnih baleta na svijetu, Orašar Petra Iljiča Čajkovskog, izveden je sinoć, 10. prosinca u sklopu šestog Dubrovačkog zimskog festivala pred prepunom sportskom dvoranom u Gospinom polju. Ovo veliko djelo klasične baletne umjetnosti, koje tradicionalno u adventsko vrijeme očarava djecu i odrasle diljem svijeta, odigrali su dobitnici brojnih baletnih nagrada i priznanja, članovi trupe Ukrainian Classical Ballet-a.

Sportska dvorana u Gospinom polju bila je mala za sve one koji su htjeli vidjeti Orašara, a u Dubrovnik su ovim povodom stigli gosti iz čitave regije. Ukrainian Classical Ballet oduševio je festivalsku publiku 80-minutnim nastupom, za što su nagrađeni gromoglasnim višeminutnim aplauzom i ovacijama.

Koreografiju potpisuje jedan od najpoznatijih koreografa, baletni majstor i laureat brojnih nagrada i međunarodnih priznanja Valerij Petrovič Kovtun. Tradicionalnoj Kovtunovoj koreografiji, baletna trupa Ukrainian Classical Ballet-a, čiji su solisti Nacionalne opere i baleta Anastasiia Hurska i Serhii Klichain nositelji ukrajinskih baletnih nagrada i priznanja, dala je moderni izgled ovoj klasičnoj priči putem unikatnih scenografskih i režiserskih rješenja, impozantnih dekoracija i kostima te suvremene video projekcije koja neće ostaviti ravnodušnim ni najzahtjevniju baletnu publiku. O popularnosti ovog baletnog ansambla dovoljno govori podatak da godišnje izvedu oko 300 baletnih predstava, od čega su prošle godine održali čak preko 70 izvedbi upravo Orašara.

Nakon Orašara, šesti Dubrovački zimski festival donosi i druge brojne programe, a više informacija o svim događanjima dostupno je na internetskoj stranici i društvenim mrežama Dubrovačkog zimskog festivala, ali i na Kalendaru događanja Grada Dubrovnika.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *