Lado oduševio brojnu publiku na 69. Igrama

25

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO potvrdio je status miljenika festivalske publike nastupivši sinoć, 24. srpnja na prepunoj taraci tvrđave Revelin s novim programom Ideju regruti.

Brojna festivalska publika uživala je u vrhunskom plesnom predstavljanju bogatstva tradicije i raznolikosti programa kojim Lado obilježava Europsku godinu kulturne baštine. Program Ideju regruti predstavio je dvanaest potpuno novih plesnih koreografija i brojeva, od kojih tri imaju tematsku poveznicu s vojskom tj. običajima vezanim uz odlazak mladića u vojsku. To su Ideju regruti dr. sc. Ivana Ivančana, po kojoj program nosi ime, i Za gorami, dolinami koja po prvi put na Ladov repertoar donosi plesove i pjesme moravskih Hrvata. Tu je i koreografija Simo hote mladenci koja se odnosi na svatovske običaje Turopoljaca koji su bili važna karika u obrani od Turaka, a u svojim svatovskim običajima imaju i turski marš te ples za partu koji plešu sa sabljama. I taj dio svadbenih običaja ima vojnu komponentu. Program Ideju regruti također je prvi put na repertoar Lada donio pjesme i plesove otoka Cresa i Jezera na otoku Murteru.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Stoga ne čudi impozantan koreografski i glazbeni repertoar u kojem se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost. Skupina od 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, pa je svaki njihov nastup, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha, u što se sinoć na Revelinu još jednom uvjerila festivalska publika.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *