LADO predstavlja raskoš hrvatskog folklora na 69. Igrama

85

Uvijek rado viđeni gost Dubrovačkih ljetnih igara, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nastupit će u utorak, 24. srpnja, u 21.30 na taraci tvrđave Revelin. Lado će na svom ovogodišnjem nastupu svu raskoš hrvatskog folklora plesom i pjesmom pokazati kroz novi program Ideju regruti.

 

Program Ideju regruti donosi dvanaest potpuno novih plesnih koreografija i brojeva, od kojih tri imaju tematsku poveznicu s vojskom tj. običajima vezanim uz odlazak mladića u vojsku. To su Ideju regruti dr. sc. Ivana Ivančana, po kojoj program nosi ime, i Za gorami, dolinami koja po prvi put na Ladov repertoar donosi plesove i pjesme moravskih Hrvata. Tu je i koreografija Simo hote mladenci koja se odnosi na svatovske običaje Turopoljaca koji su bili važna karika u obrani od Turaka, a u svojim svatovskim običajima imaju i turski marš te ples za partu koji plešu sa sabljama. I taj dio svadbenih običaja ima vojnu komponentu. Program Ideju regruti također prvi put na repertoar Lada donosi pjesme i plesove otoka Cresa i Jezera na otoku Murteru.

 

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO je nacionalni profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije. Lado kroz svoj rad okuplja najpoznatije hrvatske etnokoreologe i koreografe, etnomuzikologe, glazbene aranžere i folkloriste, ali i skladatelje i dirigente nadahnute pučkim glazbenim stvaralaštvom. Sve je to rezultiralo impozantnim koreografskim i glazbenim repertoarom s više od stotinu koreografija i stotinama vokalnih, instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih brojeva, u kojima se iznad svega poštuje izvorna, autentična narodna umjetnost. Skupina od 37 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformira iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta), pa je svaki njihov nastup, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

 

Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako malenog prostora kao što je Hrvatska, čini Lado jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. Lado je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija, a za svoj rad i zasluge u promicanju nacionalne baštine dobio je mnoge nagrade i priznanja (24 Porina, 5 Nagrada grada Zagreba, nagradu Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama 2003. i mnoge druge). Ulaznice za Ladov nastup na 69. Igrama dostupne su na blagajni Igara u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i na lokaciji izvođenja programa, dva sata prije najavljenog početka. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *