LIMUN DIJETA: Više je razloga zašto se smatra jednom od najzdravijih na svijetu?

56

Zahvaljujući ovoj dijeti kilogrami prilično brzo nestaju, ali to nikako nije njena osnovna prednost. Ipak, ona isto tako nije za svakoga. Prema autoru originalnog programa, Limun dijeta čisti organizam od toksina nakupljenih tijekom godina, vraća vitalnost i podiže energiju.

Međutim, ljudsko tijelo posjeduje prirodne mehanizme kojima se rješava štetnih tvari, a glavni organ koji neprestano obavlja taj zadatak jest jetra.

Strogi dijetni režim namijenjen je ponajprije pročišćavanju organizma pa ga nije preporučljivo provoditi duže od nekoliko dana. Zbog minimalnog energetskog unosa (limun i javorov sirup) neminovno dolazi do brzog gubitka kilograma zbog čega se program počeo primjenjivati kao dijeta za mršavljenje.

Iako smanjenje tjelesne mase nastupa naglo, to je uglavnom posljedica eliminacije tekućine iz organizma, a ne gubitka masnog tkiva.

Limun dijeta jest detoksikacijski program koji je još 40-ih godina prošlog stoljeća osmislio Stanley Burroughs pod nazivom “The Master Cleanser”, a današnja verzija objavljena je 1976. godine.

Dijeta se zasniva na napitku od limuna s dodatkom javorovog sirupa i kajenskog papra, odnosno čili papričice, koji se pije do 12 čaša dnevno, dok se sva druga hrana izbjegava.

Za vrijeme limun dijete pije se isključivo napitak napravljen od iscijeđena soka limuna, javorova sirupa, kajenske čili papričica i pročišćene vode. Javorov sirup osigurava energiju iz šećera, kao i pojedine vitamine i minerale, dok kajenska paprika potiče razgradnju sluzi u tijelu.

U slučaju gladi autor savjetuje da se odmah popije jedan napitak od limuna ili čaša vode koja će ukloniti osjećaj gladi. Večer prije početka detoksikacijskog plana trebalo bi popiti jedan biljni laksativni čaj, a svako jutro nakon buđenja četvrt čaše vode s dvije žličice morske soli, što će izazvati pojačano pražnjenje crijeva. Tijekom dana potrebno je popiti 6 do 12 napitaka s limunom, po mogućnosti svježe pripremljene.

Kada se završi detoksikacijski ciklus i počne uvoditi tvrđa hrana, najbolje je započeti s juhama od povrća i manjim količinama svježeg voća i povrća, a zatim treba postupno povećavati paletu i količinu namirnica.

Većina stručnjaka složit će se da ovakva neuravnotežena ishrana ne samo da nije prikladna u procesu mršavljenja nego je i potencijalno opasna za zdravlje.

Što se duže provodi, povećava se rizik od štetnih posljedica. Uz ostalo, dugotrajni post može znatno smanjiti broj probiotičkih bakterija u probavnom sustavu koje pomažu u probavi. Prenagli gubitak kilograma često prati i gubitak na mišićnoj masi.

Uslijed nedostatka proteina u ishrani, tijelo razgrađuje vlastito mišićno tkivo kako bi metaboličke funkcije mogle neometano da teku. Gubitkom mišićne mase usporava se i bazalni metabolizam, što je upravo suprotno od onoga što se treba postići kvalitetnim mršavljenjem. Ujedno, nakon svakog gladovanja najčešće slijedi pretjeran unos hrane što ponovno dovodi do vraćanja izgubljenih kilograma i nastavlja njegovati nezdrav odnos prema hrani.

Jedna čaša napitka sadrži:

  • 2,8 dl pročišćene, filtrirane obične vode
  • 2 velike žlice svježe iscijeđenog soka limuna
  • 2 velike žlice organskog javorova sirupa
  • 1/10 čajne žličice čili papričice u prahu

dnevno.hr

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *