Ljeto u Gružu: U parku Luja Šoletića održana radionica izrade nakita od ljuštura školjkaša

482

U sklopu kulturno-turističke manifestacije Ljeto u Gružu, u parku Luja Šoletića održana je radionica izrade nakita od ljuštura školjkaša.

Radionicu je organizirala Regionalna agencija DUNEA zajedno sa Sveučilištem u Dubrovniku. Kreativni dio radionice vodila je akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić s Odjela za umjetnost i restauraciju, dok su dr.sc. Marijana Pećarević i dr.sc. Margarita Bego polaznike upoznale s načinom obrade ljuštura mušula i kamenica, te procesom dobivanja smjese koja se može primjenjivati u izradi nakita i suvenira. Dvadesetak polaznika upoznalo se i sa principima kružne ekonomije, potrebom za korištenjem sirovina iz otpada i važnosti recikliranja.

Metoda izrade nakita i suvenira od ljuštura školjkaša razvijena je u sklopu aktivnosti projekta BLUEfasma iz programa Interreg Mediterranean. Projekt je osmišljen na način da integrira i provodi principe kružnoga gospodarstva u sektoru plavog rasta, ribarstva i akvakulture kako bi se na nove načine, kroz osnaživanje inovacijskih kapaciteta malog i srednjeg poduzetništva i pomorskih klastera, pogodovalo izoliranim otočnim i obalnim područjima Sredozemlja.

Događaj je dio aktivnosti županijskog „Eko rujna“, kroz koji se organizira niz ekoloških događanja diljem Dubrovačko-neretvanske županije. Poruka je da uhvatimo ritam prirode jer se priroda kreće u kružnim ciklusima, a i čovjek može tako postupati u gospodarstvu – kružno, koristeći otpad kao sirovinu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *