LUJIĆ I KRISTIĆ: Rasprave o gradnji islamskog centra su bespredmetne jer odredbe plana koji je na snazi, urbana pravila a i buffer zona onemogućuju njegovu gradnju

202

“Jedna od najaktualnijih dubrovačkih tema  u zadnje vrijeme je gradnja islamskog centra u Dubrovniku. Prije nekoliko dana u Slobodnoj Dalmaciji mogli smo pročitati kako su pripreme za gradnju islamskog centra započete te kako se radi na projektno tehničkoj dokumentaciji, a da će sam centar biti izgrađen i pušten u uporabu u roku od dvije godine. Odmah na početku želimo istaknuti da nam je drago ukoliko će pripadnici islamske vjeroispovijesti kojih je u Dubrovniku jako puno dobiti primjeren prostor za molitvu, okupljanje i obavljanje vjerskih obreda u skladu s tradicijskim i graditeljskim nasljeđem Grada Dubrovnika i odredbama prostornog plana koje su na snazi. Na društvenim  mrežama , ali i dubrovačkim ulicama već danima slušamo rasprave o tome kako će se u Gružu izgraditi minaret, kolike će visine biti i slično . Svjedočimo i govoru mržnje i ideološkim prepirkama na istim tim društvenim mrežama . Budući da ne želimo da ova tema koju smatramo važnom potakne  ideološke, vjerske ili bilo kakve druge sukobe s našim sugrađanima islamske vjeroispovijesti s kojima u Dubrovniku gajimo i gradimo povijesno dobre odnose osjetili smo potrebu otvoriti ovu temu i u javnom, političkom prostoru. Glasine često dovedu ljude u zabludu i potaknu sukobe. Svi znamo da je gradnja islamskog centra već godinama aktualno predizborno obećanje koje se nikada nije pomaklo s razine obećanja od strane onih koji obećavaju i ovo je prvi put da je netko s ovom temom izašao u javni prostor i najavio gradnju i utvrdio rokove realizacije, nevažno jeli posrijedi kampanja za izbore za članove vijeća nacionalnih manjina koji se imaju održati u sljedećem mjesecu ili postoji neki drugi razlog za to. Svjesni da je upravo minaret kamen smutnje koji izaziva negativne konotacije na ulici i na društvenim mrežama želimo ukazati svima koji potiču rasprave na toj razini da je gradnja na području našeg grada uvjetovana odredbama GUP – a i ostalim prostorno – planskim dokumentima nižeg reda , a u novije vrijeme i tzv. buffer zonom kao dodatnim instrumentom za zaštitu i konzervaciju visokovrijednih građevinskih cjelina. Prema našem skromnom poznavanju tumačenja odredbi prostornih planova bilo kakve rasprave o minaretu, njegovoj visini i gabaritima na lokaciji u Radničkoj ulici gdje bi se islamski centar trebao graditi su bespredmetne jer odredbe plana koji je na snazi, urbana pravila a i buffer zona onemogućuju njegovu gradnju, međutim jedino relevantno mišljenje je ono od strane gradske uprave, čije očitovanje očekujemo.

Žao nam je ukoliko su neodgovorna predizborna obećanja dovela u bilo kakvu zabludu pripadnike islamske vjeroispovijesti i potakla bilo kakve vjerske i druge podjele, a jedina i isključiva namjera nam je da nadležni i oni koji obećavaju javnosti pojasne odredbe prostornih planova u odnosu na predmetnu situaciju.”

Gradski vijećnici

Dolores Lujić i Maro Kristić

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *