MARIJA KARLIĆ: New York je grad u kojem imate itekako što za doživjeti!

914

Piše: Marija Karlić

Već duže vrijeme smo kao obitelj planirali ovo putovanje, ali zbog posla, brige o bližnjima, a i situacije s Covidom koja je zaustavila i usporila cijeli svijet, na red je došlo tek u siječnju 2023. Letjeli smo preko Munchena i bilo je planirano da dođemo u nekim popodnevnim satima u NewYork, htjeli smo odmah isti dan iskoristiti za šetnju gradskim ulicama.
Imali smo ludu sreću da nas je u New Yorku dočekalo ugodnih 10 stupnjeva C i sunce.

Bili smo smješteni na Manhattanu, pet minuta hoda od Time Squarea, glavnog trgovačkog raskrižja, središta zabave. Formiran je spojem Broadwaya, Sedme avenije i 42. ulice, u obliku je leptira i dug je pet blokova i zbilja nas je fascinirao. Svaki naš sljedeći dan završavao je upravo na ovom mjestu, jer je tu zabava i blještavilo, animacije, pjesma, sve popraćeno svjetlom reklama s okolnih zgrada. Ono što često gledamo na popularnim američkim filmovima.

Sljedećih smo dana obilazili grad. Popeli smo se na impozantne mega zgrade kako bi ga doživjeli i vidjeli s visine. Empire State Building je najveći neboder, sa svoja 102 kata, a na koji se popnete liftom u jednoj minuti. Mene je najviše oduševio The Edge, neboder čija vožnja liftom traje 52 sekunde, a u liftu se za vrijeme vožnje pušta video i zidovi “oživljavaju” prikazujući poznate njujorške znamenitosti. Kada se popnete na vrh, puca pogled na cijeli grad, a sam vidikovac, koji se nalazi na stotom katu izbačen je vani u obliku trokuta koji na sredini ima stakleni zid. Tako da, ako ste dovoljno hrabri, možete ležati ili hodati na njemu i snimati prekrasne videe i stvoriti nevjerojatne fotografije. Nisam se usudila, jer me malo strah visine, ali su moj suprug i jedanaestogodišnja kćer bez treme uživali.


Potpunom uživanju sam se prepustila u Brookfield Place-u, trgovačkom centru, na čijem se vrhu nalazi odličan talijanski restoran.

Na mjestu nekadašnjih nebodera “blizanaca”, stradalih 11. rujna 2001., nalazi se memorijalni centar. U temeljima se nalaze dvije rupe, dva granitna bazena, a na rubovima su u bronci urezana imena svih žrtava napada. Zasađeno je i 400 stabala bijelog močvarnog hrasta.

Naravno, naša se mala obitelj odlučila i na vožnju rijekom Hudson i posjet Kipu slobode, pa smo doživjeli New York i s vodene strane. Obišli smo i impozantni Jersey City, mjesto u kojem bi baš bilo lijepo živjeti. Provozali smo se bruklinskim mostom, duljine 1825 metara, koji je do 1903. bio najdulji viseći most na svijetu.

Posjetili smo i financijsku četvrt Wall Street te Trump Tower, zgradu obitelji Trump na Petoj aveniji, čiji je jedan dio otvoren za javnost. Tu se može popiti kava i pojesti nešto po cijeni koja nije ništa skuplja u nekom drugom baru u okolici.
Šetnja samom Petom avenijom je za “parenje očiju”, ali je super vidjeti sva imena top mode na jednom mjestu.
Kad smo već kod shooppinga, a vrijeme je i velikih popusta, bilo bi glupo ne posjetiti Woodbury Common Premium Outlets. Tek tamo shvatite kako je Hrvatska i Europa općenito skupa. Tamo je popust zaista i popust! Obišli smo i Marcy’s, vodeću robnu kuću u NewYorku.

Poželjela sam jedan dan propješačiti njujorškim ulicama što je više moguće, taj dan moj je mobitel zabilježio pređenih 20 kilometara! Šetali smo po Central parku, koji je predivan!!! Baš kao na filmu, jezero u sredini, klizalište, netko šeta s djecom, netko trči, vjeverice slobodno skakuću oko nogu.

U Central parku ima i više kipova, ali meni je najdraži onaj podignut u čast prava žena- Woman’s Rights Pioneers Monument. Tog dana smo obišli i ogromnu, prelijepu katedralu San Patrick.

Ostavili smo jedan dan za Washington D.C. i posjet Bijeloj kući. Moj suprug voli povijest, a taj grad je prepun povijesti, spomenika i ratnih priča. Posjetili smo tako i Memorijalni dom Abrahama Lincolna, na povratku smo se vozili famoznim Bay Bridgeom, koji zapravo čine dva paralelna mosta. U jednom smjeru u dvije trake prometujete jednim, a drugim mostom idete u drugom smjeru.
Večeri smo provodili na Time Squareu, odlazili na večeru ili koktel u neki od restorana, gledali predstavu na Broadwayu, posjetili Muzej voštanih figura Madame Tussauds.

       

Moram naglasiti kako nam se grad učinio dosta siguran, nitko nas kao turiste nije gnjavio, ni kako mi kažemo “povlačio za rukav”. Hodali smo puno, s djetetom, svi su bili zaista susretljivi. Jedna mi je neobična pojava upala u oko, vozači se često prilagođavaju pješacima jer smo više puta primijetili kako pješaci bez pardona prolaze bez obzira na crveno svjetlo na semaforu, a vozači strpljivo čekaju bez da zatrube…

New York je grad u kojem imate itekako što za doživjeti. Nama se toliko svidio da smo poželjeli i živjeti tamo, ali jedno je sasvim sigurno: posjetit ćemo ga ponovo jednog proljeća!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *