MATO FRANKOVIĆ o azilu, budućim parkovima za pse i projektu sterilizacije uličnih mačaka

675

Danas je iz gradske uprave stigla vijest kako je završena izrada potrebne dokumentacije i izdavanje građevinske dozvole koja se očekuje kroz iduća dva mjeseca za budući gradski azil za prihvat napuštenih pasa i mačaka. Bit će smješten na području Grabovice i protezat će se na površini obuhvata od 12 000 metara kvadratnih.

Nakon današnjeg predstavljanja prva tri od jedanaest autobusa za javni gradski prijevoz Grada Dubrovnika, sufinanciranih EU sredstvima, gradonačelnik Mato Franković odgovarao je na pitanja novinara.

Pitali smo gradonačelnika zašto je ovakva vijest o realizaciji azila izašla deset dana pred izbore.

-Volio bih da sam to objavio i prije dvije godine pa bi danas otvorio azil. Međutim, to nije tako bilo, trebalo je mijenjati prostorni plan, izraditi projektnu dokumentaciju, a kad je ona izrađena i kad je prostorni plan stupio na snagu predali smo dokumentaciju za izgradnju budućeg azila za životinje. Rekao bih, nije nikad kasno.

Projekt je podsjetimo predstavljen 21. svibnja 2019. , gradnja je trebala početi krajem iste godine i azil se trebao izgraditi 2020.  Projekt je predviđao 20 000 metara kvadratnih, danas govorimo o 12500. Pitali smo Frankovića zašto je tome tako?

-Projekt je u potpunosti prilagođen svim standardima, kada govorimo o površini gradnje, ali o ukupnoj površini. Azil će biti puno veći od same površine gradnje jer će postojati prostor gdje će se moći i šetati psi, trenirati i tome slično. To neće biti mjesto na kojem će neodgovorni sugrađani moći ostaviti svoje životinje na brigu Gradu Dubrovniku da brine za njih. Azil će biti mjesto na kojem ćete u slučaju da morate negdje otputovati na primjer, moći ostaviti svog ljubimca. Tamo će se za njega skrbiti, ali ćete naravno, to morati platiti. U konačnici to će biti mjesto u kojem će raditi i veterinari, bit će otvoreno i prihvatljivo za sve. Smatram da treba djecu iz vrtića i škola voditi u azil i pokazivati im kako su ljudi ostavili životinje na brigu drugima, tako da oni kada narastu to ne bi napravili.

Gradonačelnika smo pitali koliko će zaposlenih raditi u budućem azilu i  hoće li se u novom azilu naći neko mjesto i za sestre Sambrailo i sadašnje volontere.

-Apsolutno! Svi oni koji žele volontirati, dobit će priliku. Naravno, zahvaljujemo im se na poslu koji sada obavljaju za Grad Dubrovnik, ali i ne samo za Dubrovnik. Mi znamo kako životinje na Žarkovici nisu samo s područja Grada Dubrovnika, nego iz područja diljem županije. Brojka zaposlenih će ovisiti o standardima struke, ja nisam taj koji će to odrediti.

O planiranom početku gradnje azila, Franković je kazao:

-Saniranje Grabovice nema nikakve veze s gradnjom azila. Čast mi je i ponos što smo u ovom mandatu uspjeli završiti jednu fazu sanacije Grabovice, siguran sam kako ćemo nastaviti dalje sa završetkom zatvaranja završne faze sanacije u idućoj godini dana.

Nekoliko čitatelja nam se obratilo i s problemom nedostatka vode u parku za pse u Mokošici, koje je bilo najavljivano.

-Drago mi je što na području Mokošice imamo park za pse. Brojni sugrađani sada žele parkove na području cijelog grada, to ćemo također realizirati. Nisam znao za problem sa špinom i vodom, provjerit ćemo i ne vidim razlog da se to ne napravi. Posebno mi je drago što uvijek kad idem u Mokošicu uvijek vidim ljude u parku, sa svojim životinjama, što znači da je park dobio puni smisao. Da ga ne koriste, ne bi imao smisla. Razmišljamo o parkovima negdje oko stare gradske jezgre, Lapada i treća bi zona bio Gruž.

Grad Dubrovnik od rujna 2018. ima program sterilizacije uličnih mačaka, u suradnji s volonterima koji brinu o napuštenim i nezbrinutim životinjama, a koji se provodi na cijelom gradskom području. Postavili smo pitanje hoće li se program nastaviti i hoće li biti više novca za sterilizaciju i hranu na hranilištima za ulične mačke?

-Imam redovnu komunikaciju s volonterima koji se brinu o uličnim mačkama. Sve što su tražili od Grada Dubrovnika uredno im je osigurano. I dalje ćemo biti partneri, pomagati. Uistinu, oni rade sjajan posao, odradili su velik broj sterilizacija, kazao je Mato Franković.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *