Mato Kekez o nesreći u Uvali Kobaš: ‘Postoji minorno onečišćenje, radi se na uklanjanju i sprečavanju daljnjeg otjecanja nafte’

189

U noći s utorka na srijedu, u 02.01 h  zaprimljena je dojava o požara na jahti  Lory dužine 23 metra u uvali Kobaš, u blizini mjesta Broce i Ston.

Kapetan Lučke kapetanije Dubrovnik Mato Kekez, za Dubrovnik Insider kazao je malo više detalja o samoj nesreći. Radi se o jahti dugačkoj 24 metra sa zastavom Republike Italije, u vlasništvu talijanskog državljanina, koja se zapalila za sada iz neutvrđenih razloga.

– Nakon zapaljenja skiper je izvukao jahtu vanka, nekih 50 do 60 metara od kopna i usidrio je. Kad je požar izmakao kontroli on je napustio jahtu koja je ostala usidrena. Izvješteni su MCC Rijeka, kapetanija Dubrovnik, policija, vatrogasne postrojbe DVD Ston i JVP Dubrovačko primorje. Mi smo s našim brodom pokušali ugasiti požar prije vatrogasaca, međutim nismo uspjeli. Netom prije nego se izgasila počela se nalijevati i potonula je na dubinu od   30 metara – objasnio je Kekez dodavši kako su postavljene  brane u slučaju da izađe nafta kako se ne bi proširila.

Neznatnog onečišćenja ima zasad, tvrdi Kekez, stoga će ronioci zatvoriti sve moguće odvode goriva.

Županijski operativni centar je već angažiran u slučaju onečišćenja mora i trenutno radi na uklanjanju onečišćenja i sprečavanju daljnjeg otjecanja nafte iz rezervoara. Dakle, imamo neko minorno onečišćenje, ali potencijalno može biti i veće, čim saznamo o kojoj se količini goriva radi – ističe. 

Što se tiče uzroka požara, Kekez objašnjava kako će se teško utvrditi budući je sve izgorjelo i jahta je na dubini od 30 metara, međutim čim se izvadi vanka bit će vještačenje, pa će se sa sigurnošću moći utvrditi uzrok.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *