Međunarodni dan zaštite životinja

291

Danas, 4.listopada, obilježava se Međunarodni dan zaštite životinja. Ovaj dan je posvećen pravima životinja s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema ostalim životinjama.

Ima ljudi koji vole životinje, koji će napraviti sve da spase mačku, psa, ježa na cesti. Nažalost, ima i onih koji ih zlostavljaju, udaraju, truju, a kako vidimo, po slučaju psa Bona i izgladnjuju do smrti. Kakvi su to stvorovi među nama i odakle im takva pobuda da rade zlo nemoćnoj životinji, nije jasno nijednom normalnom čovjeku.

Postoji još jedna kategorija ljudi, to je ona koja se prodava pod ljubitelja životinja, pa svom djetetu za Božić kupi ili udomi psa, pa taj pas dosadi jer je izgrizao jedan par cipela više ili je bio smetnja za neko putovanje. To su oni napušteni psi, ostavljeni uz ceste ili iskrcani daleko od svojih domova. Ne znam koja je kategorija gora, jer imati biće u kući, hraniti ga, spavati pokraj njega, živjeti pa napustiti, izgladniti, ne voditi brigu je nehumano, nenormalno i previše surovo da bi to uopće mogli shvatiti.

Napuštanje životinja prema Zakonu je kažnjivo! Kazna iznosi preko 10 000 kuna. Kad bi se barem ovaj Zakon sprovodio, lijepo bi punili proračun.

U Hrvatskoj je obavezno i čipiranje, a kazna za nepoštovanje takve obveze je gotovo 6000 kuna. Grad Dubrovnik je imao rok za provjeru i čipiranje pasa, ali to, nažalost, nije učinjeno.

Zanemarivanje životinje, kao i zlostavljanje kažnjivo je novčanom kaznom od preko 10 000 kuna. Zanemarivanje je i nešetanje psa i držanje psa na lancu, da se razumijemo. Također, ne manje važno je i brinuti o kontroliranom razmnožavanju vaših ljubimaca, a ako ne želite zbrinuti mladunčad, morate snositi troškove zbrinjavanja.

Ne kupujte, udomite, skrbite se i ne napuštajte svoje životinje! Osigurajte im ono što im je potrebno za zdrav i siguran život. Čuvajte ih, šetajte, volite. Budite odgovorni skrbnici!

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *