MILE KEKIN PRIJE VEČERAŠNJEG NASTUPA U SOLITUDU: Dubrovačka publika je genijalna

467

Još devedesetih postali su najpopularniji hrvatski punk rock sastav. Tijekom karijere osvojili su čak osam Porina, dva Crna mačka, osam Zlatnih koogli, jednu nagradu Davorin. Godine 2003. sastav je za isti album dobio i nagradu “Joško Kulušić” Hrvatskog helsinškog odbora, za zaštitu i promicanje ljudskih prava u medijima.

Povodom večerašnjeg rođendanskog koncerta Hladnog piva u dubrovačkom Solitudu u sklopu festivala Dubrovniklive 2022., razgovarali smo s frontmenom Miletom Kekinom.

Kako je nastalo Hladno pivo, kako su izgledali sami početci i jeste li mislili kako će bend opstati dugi niz godina?

-Još negdje početkom ’80-ih naš prvi basist Tedi i gitarist Zoki su nešto svirali skupa u osnovnoj školi, ali sami početak benda Hladno pivo je trenutak kada su se upoznali Mile i Zoki 1986. Godinu kasnije smo počeli svirati, kupili prve instrumente, nazvali bend Hladno pivo i provodili brdo vremena u kući iznad Gajnica družeći se i svirajući razne obrade dragih nam izvođača. Željeli smo uspjeh, u stvari, htjeli smo što više svirati koncerte, nismo razmišljali hoćemo li postojati tri ili trideset godina.

Koja je razlika između samih početaka benda i Hladnog piva danas?

-U to vrijeme smo puno više vremena provodili skupa družeći se i izvan benda, studirali smo, radili, nije nam muzika bila jedino čime smo se bavili u životu u to doba. Promijenili smo i par članova od početka, jedino su Suba, Mile i Zoki starosjedioci i naravno tada nismo imali toliko live nastupa.

Koja je tajna dugoročnog opstanka benda u Hrvatskoj, s obzirom da mnogi kratko traju na glazbenoj sceni?

-Nemoguće je imati recept za tako nešto, to je skup raznih faktora i pitanje razvoja samih ljudi unutar benda, pogotovo ukoliko ti treba desetljeće da bi osjetio neke financijske rezultate, pa ne čudi što se bendovi kada naiđu na prepreke raspadaju nakon kratkog vremena, moraš malo biti i mazohist u toj zaluđenosti glazbom.

Kako ocjenjujete hrvatsku glazbenu scenu?

-Pojavljuje se neka nova generacija glazbenika koje baš i ne kužimo uvijek, ono što je vidljivo je da nakon bendova Fiju briju generacije još nema benda koji ima neku masovniju koncertnu uspješnost, s time da je lakše doći do ušiju publike jer danas i doma možeš snimiti sve pa staviti na net, a mainstream mediji forsiraju formatiranu generičku glazbu pa se često događa nesrazmjer između medijske i koncertne uspješnosti.

Nastupali ste više puta u Dubrovniku, mnogi izvođači kažu kako je dubrovačka publika poprilično zahtjevna i teška. Kako nas vi doživljavate?

-Nama je u Dubrovniku publika genijalna, u Lazaretima smo imali neke od naših luđih koncerata. Bit će da je do izvođača, ne do publike.

Večeras svi u Solitudo, na koncert Hladnog piva, uživajte, a ulaznice možete nabaviti u sustavima Eventim.hr i Ulaznice.hr te na samom ulazu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *