Milijunti posjetitelji dubrovačkih zidina

333

Naša se čitateljica srela sa milijuntim posjetiteljima dubrovačkih zidina ove godine i poslala nam ovu fotografiju. Mladi par dobio je poklone od Društva prijatelja dubrovačkih starina, a kažu kako su im se zidine jako svidjele.

Britanka Sofia Petrovic u društvu svog momka oduševljena je svim što je u Hrvatskoj vidjela, a planira obići i ostatak Hrvatske.

Podsjetimo, današnji opseg dubrovačkih zidina stao je u 13. stoljeću a one se sustavno osuvremenjuju i grade do 1660., kad je izgrađena posljednja utvrda – Bastion sv. Stjepana, smješten na južnom dijelu zidina. Duge su 1940 m a sastoje se od glavnoga gradskoga zida, šesnaest kula, tri tvrđave, šest bastiona, dva ugaona utvrđenja – kantonate, tri predziđa s nizomtoreta, tri jarka, dvije predutvrde – tvrđave te valobrana i dva gradska podizna mosta. Od onih nam poznatih graditelja ističu se: Paskoje Miličević, Nikifor Ranjina, Marin Držić, Župan Bunić, Miho Hranjac, Juraj Dalmatinac, Michelozzo Michelozzi iz Firence, Onofrio i Simeon della Cava, Antonio Ferramolino iz Bergama, Ivan iz Siene, Bernardin iz Parme, Mark-Antonio Bettacci iz Firence, Seporoso Mateucci iz Ferma i Giovanni Baptista Zanchi iz Pesara. (DPDS)

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *