MILORAD PUPOVAC: Nastavili smo ratovati politikom sjećanja, a jedni drugima smo nanijeli velike strahote

448

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac je za srpsku TV Prva izjavio povodom današnje obljetnice da se i dalje ratuje politikom sjećanja. Istaknuo je da je nedavno odao počast svim žrtvama Vukovara 1991. godine, sa ciljem da podjele u tom gradu, i u sjećanju na žrtve, prestanu.

“U društvu još uvijek nemamo jedno inkluzivno stanje obilježavanja Vukovara i Oluje, i Hrvata i Srba, nemamo sjećanje na ratne uzroke, strahote, na posljedice rata, takvo sjećanje da obuhvati sve i osvijesti strahotu koja se dogodila u našem društvu i pokaže suosjećanje za stradanje drugoga”, rekao je Pupovac.

Zbog toga, dodaje, u društvu imamo posebne komemoracije, podijele unutar društva, podijele među Srbima i Hrvatima, kao i kritičke tonove oko toga da bi “samo obilježavanje trebalo biti drugačije i da bi Vukovaru trebalo dati više prostora da živi kao grad, a ne kao spomenik”.

Pupovac je dodao da se u Hrvatskoj do 2011. ili 2012. godine više znalo o žrtvama ratova devedesetih i Drugog svjetskog rata, ali da je od tada to znanje počelo nestajati. Istaknuo je da mnogi ljudi u Hrvatskoj ne znaju za stradanja vezana za Glinsku crkvu, Jadovno, dodajući da su u većini oni koji negiraju te zločine od onih koji pokazuju empatiju i suosjećanje za stradanje.

“Srbi i Hrvati oko Oluje i Vukovara još uvijek nisu u stanju podijeliti ono što bi se moralo podijeliti, a to je činjenica da jesmo u toku raspada države, u onom kaosu, političkom metežu, političkim greškama, jesmo jedni drugima nanijeli velike strahote. Nismo rekli ‘u redu, dogodilo se’, možda i jesmo, ali to nije ostavilo dublji trag, jer smo nastavili ratovati politikom sjećanja”, ukazao je Pupovac.

Poručio je da svi moramo mijenjati politiku sjećanja, a posebno se, kako kaže, cijelo društvo mora koncentrirati na to da ne bude zatočenik ratova. “A bojim se da jesmo”, smatra Pupovac, a prenosi Dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *