Ministar Beroš: Vjerujem da će epidemiološka situacija dopustiti popuštanje mjera

416

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je u četvrtak kako vjeruje da će epidemiološka situacija u Hrvatskoj biti i dalje stabilna te da ćemo moći dalje polako popuštati protuepidemijske mjere.

Poručio je Beroš za RTL Direkt upitan hoće li se 15. veljače doći do revizije određenih protuepidemijskih mjera. Istaknuo je, međutim, da se s popuštanjem treba ići oprezno i iznimno promišljeno.

Komentirao je i raširenost britanskog soja virusa, istaknuvši da u Hrvatskoj još uvijek nema kliničkih parametara koji bi ukazali na tranziciju tog soja.

“Nema jasnih podataka da u Hrvatskoj postoji tako neko žarište u kojem bi se infekcija brže širila i tako indirektno ukazala na prisutnost novih varijanti. No, to jedino možemo doznati sekvenciranjem i upravo se prilagođavamo potrebi tog sekvenciranja”, istaknuo je.

Dodao je i da će Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti za Hrvatsku i sve ostale europske zemlje osigurati sekvenciranje za 200 uzoraka virusa tjedno, no da kliničkih parametara o prisutnosti britanskog soja koronavirusa B117, u Hrvatskoj još nema.

IZVOR: 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *