MIRJANA RAGUŽ: Zašto me Vujnović ne demantira nego se skriva iza patetičnih objava uplašenih djelatnica?

1871

Osvrt na anonimno pismo djelatnika ili djelatnice ili više njih kao podršku ravnateljici Domus Christija Mirjani Vujnović poslala je na naš redakcijski mail i djelatnica Mirjana Raguž.

“Nije ovdje riječ o subjektivnim emocijama, nego o činjenicama. Činjenicama kako je sustav kojeg Vujnović predstavlja ozbiljno narušen sa kršenjem zakonskih odredbi.

Zašto odmah po objavi tih navoda, nije zatražila demant na istoj stranici, na isti način i u istom mediju? Zašto, umjesto da demantira ona se skriva iza patetičnih objava uplašenih djelatnica? Recite vi meni, pa jel’ u ovoj državi itko više pije ovu lažnu patetiku?!

Ravnateljica može kartati, može uzeti metlu u ruke, može se smijati i biti vesela, čak i zaplesati i maškarati štićenike u stjenice, kao odgovor na problem sa stjenicama. Da, ona je naše stare štićenike za vrijeme maskenbala maskirala u stjenice. Rekli bi sve pršti od emocija, suosjećanja.

Komentar je bio, ma to je kao kad Vas komarac ugrize, a dotle župan u automobilu klase koji vidim samo kad on prođe ili ravnateljicu koja svaki dan bira hoće li će na motor ili u auto, a ne brine tko će za taj dan platiti benzin. Zna se, štićenici i njihova djeca.

Znam da su djelatnice u mat poziciji. Svjesne, ako progovore, da će biti u poziciji Mirjane Raguž. Tko želi biti žrtva sustava i ravnateljice? Nitko. Iste te, koje danas pišu hvalospjeve o ravnateljici, su mi govorile, „Mirjana nemoj, nastradat ćeš“, „Nemoj izlaziti u medije, jer ćemo svi dobiti otkaz“, „Nemoj mi prilaziti da ravnateljica ne sazna“….. itd. Istina, nastradala sam. Zdravstveno, financijski, ljudski.

No, da se vratim na meritum. Emotivna ravnateljica s metlom u ruci, nasmiješena i radosna, zna da Upravno vijeće nije imenovano sukladno odredbama Zakona, pa je pitanja odluka i upravljanja domom, pa čak i opetovanog imenovanja ravnateljice svake četiri godine, koje se produžilo na trideset godina, upitno i pravno i moralno. Slobodno možemo reći, doživotno ravnateljstvo.

Nadalje, emotivna ravnateljica nije provodila Zaštitu na radu.

Emotivna ravnateljica je 13. travnja 2021., umjesto da demantira, tiho, pod okriljem „ne talasaj“, u prostorijama doma organizirala kolokvijalnog naziva „polaganje zaštite na radu“ svojih djelatnika.

Emotivna ravnateljica i nadasve poštena i dobra zna, da je na njenu osobu od povjerenja, pao izbor, a sukladno zakonskoj obvezi provedbe zaštite od zaraznih bolesti, da obavi parazitološke pretrage stolice, kao i mikrobiološke u ime svih nas.

Poput Balaševićevog stiha – “u ime svih nas iz pedeset i neke za zakletvu ravnateljici mi spjevali smo stih”. U izboru tko će biti donator uzoraka, bila je još jedna bivša djelatnica, ali eliminacijom je odstranjena uz obrazloženje „nećemo njen uzorak, premršava je i možda ima gliste.“

Nadalje, ravnateljica zna i jako brine o štićenicima, kada se hlađenje u ljetnim mjesecima ne pali, a vrućine nesnošljive, ravnateljica zna da su štićenike grizle stjenice danima, a onda opet tiho pozvala dezinsekciju, pa umjesto da ih izmjesti u druge prostore, nakon dva tri sata ih vraća u sobu, a najmanje 24 sata moraju biti izvan tih soba. Čovjek koji je radio dezinsekciju sobe je javno objavio činjenično stranje, a ja sam ga citirala. Objava je javna. Ako laže koza, ne laže rog. Upravo o tome sam govorila i upravo zbog ovih postupaka danas sam tu gdje jesam. Preneseno: Moraš šutjeti na zlo, jer ako ne šutiš- ti si naš neprijatelj!

Emotivna ravnateljica, puna skrbi za štićenike, znajući za problem stjenica, jako dugo, prije mog izlaska u javnost, umjesto da se bavi tim problemom, ona se bavi problemom tako da ima tri prijevozna sredstva, a naravno da sve troškove održavanja prijevoznih sredstava plaćaju štićenici. Motor i auto koristi ona, mogli bi reći i posjednik i vlasnik, ali u ime i za račun doma.

Činjenice su bitne, ne zaljubljenost u bilo koga. Budimo iskreni, budite iskrene, pa recite „strah nas je, ne želimo završiti Mirjana kao ti.“ Razumijem i shvaćam Vas, pa niti ne krivim. Zašto me zovete i kažete: Mi nismo potpisali ovaj članak, danas objavljen na portalu Dubrovnik Insider?

Dragi moji, nisu bitne emocije, bitne su činjenice i bitno je koga mi hranimo dobro ili zlo.

Stoga, Vaša emotivna objava mora biti u svezi ovih pitanja, a da li je ravnateljica lijepa ili nije, nebitno je.

Sukladno članku 150. Zakona, Predstavnici osnivača u Upravnom vijeću doma kojem je osnivač Republika Hrvatska ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave moraju imati najmanje završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij i radni staž na poslovima u djelatnosti socijalne skrbi, iznimno u drugoj društvenoj ili humanističkoj djelatnosti.

Neovisno o broju zaposlenih i djelatnosti koju obavljaju, poslodavci su obvezni provoditi osposobljavanje radnika za rad na siguran način (čl. 27. Zakona o zaštiti na radu), a radniku koji prethodno nije osposobljen, poslodavac ne smije dozvoliti samostalno obavljanje poslova (čl. 28. Zakona o zaštiti na radu).

Prema Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti („Narodne novine“, broj 79/07) zdravstveni nadzor se provodi nad osobama koje obavljaju poslove, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u neposredan dodir sa hranom, te predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom odnosno pitkom vodom. Zdravstveni pregled i parazitološka pretraga stolice obavlja se jedan put godišnje, a mikrobiološka pretraga stolice dva puta godišnje.

U ime i za račun doma „Domus Christi“ kupljena su tri prijevozna sredstva, Piaggio liberty mopped reg. oznake DU916ER, auto reg. oznake DU209TVW Polo, te kombi Opel Vivaro. Ravnateljica koristi sva tri prijevozna sredstva za svoje privatne potrebe, kao isključivi vlasnik i posjednik, ali u ime i za račun doma.”

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *