Mladi Dubrovčani bili najbolji na robotičkom natjecanju u Zagrebu

481

Prošli vikend u subotu 11. lipnja u dvorani Zicer na Zagrebačkom velesajmu održalo se završno natjecanje učesnika projekta Uvod u robotiku koje je pokazalo nevjerojatne sposobnosti i interes mladih za ovu disciplinu.

Hrvatsko društvo za robotiku pokrenulo je hvalevrijedan projekt kojem je glavni cilj bilo unaprijediti i popularizirati robotiku kao i znanost, tehnologiju, matematiku te fiziku među djecom i mladima kao i potaknuti osnovnoškolce i srednjoškolce da se odluče za školovanje u tom području kako bi doprinijeli sve većim zahtjevima društva te bili u korak sa zanimanjima budućnosti. Projekt Uvod u robotiku sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a osigurao je besplatne edukacije, opremu, radionice te natjecanja za sve uzraste.

Voditeljica projekta Maja Bilandžić predstavila je postignute rezultate s kojima su svi iznimno zadovoljni jer je interes premašio najoptimističnija očekivanja predviđena okvirima projekta.

Natjecanje se je održalo u tri discipline i to Basic Rescue line u 3 natjecateljske arene, Advanced Rescue line 1 u natjecateljskoj areni i Basic Soccer 2 u natjecateljske arene. Jedna je arena postavljena za vježbanje natjecatelja. Natjecanju je pristupilo 8 klubova iz cijele Hrvatske i ukupno 100 natjecatelja. Na natjecanju su sudili stručni suci koji su pratili natjecanje i dodjeljivali bodove dok je publika oduševljeno pratila natjecanje, a voditelj ceremonije, glumac Mladen Čutura, bodrio natjecatelje, ispitivao ih je o njihovom predznanju, tremi, uzbuđenju, očekivanjima i tako pomogao svima da shvate koliko su ta djeca angažirana i koliko je robotika zanimljiva i važna za djecu.

Nakon što je završilo zadnje natjecanje u robotičkoj nogometnoj utakmici, u pauzi do proglašenja pobjednika, održana je tombola za sve prisutne i podijeljene su brojne nagrade. Svi su s nestrpljenjem čekali rezultate koje su suci nakon pregleda svih rezultata proglasili u kategorijama pobjednici pojedinci i klubovi.

U natjecanju su briljirali mladi Dubrovčani iz kluba Robotički klub pri Pomorsko tehničkoj školi Dubrovnik koji su proglašeni najboljim klubom cijelog natjecanja. Dubrovačka ekipa Epidaurus je odnijela tri pobjednička mjesta u kategoriji Basic Soccer. Prvoplasirani su bili Juraj Hrćan, Andrej Hrćan i Mateo Jemin, drugoplasirani su bili Duje Handabaka, Matej Njirić, Patrik Kralj, Edi Burina, a trećeplasirani su bili Noa Antolović, David Antonio Bubica, Domagoj Bjelopera. Trenerica ekipe Epidaurus iz Dubrovnika Dalija Milić Kralj je izjavila „Na zatvaranju projekta je bilo zabavno i edukativno dok su članovi naših ekipa su bodrili jedni druge, a uz dobru zabavu naučili su koliko je važan duh zajedništva“.

Drugi klub po uspješnosti je ZTK Karlovac, među kojima su oduševile tri sestre Bregar, Katarina, Martina i Nikolina koje su pobijedile u kategoriji Basic rescue line a koje je pripremila trenerica Elvira Spelić Vidović. Pod istim trenerskim vodstvom Karlovac je imao i drugoplasiranog u disciplini Advanced Rescue line, natjecatelja Maksima Stankovića Šprajca.

Treći klub po uspješnosti cijelog natjecanja je RIK Nuštar, u kojem treneri Vedran Menđušić i Ivan Dejanović treniraju učenike iz obližnjih škola. Njihovi timovi osvojili su drugo i treće mjesto u natjecanju Basic Rescue line. Drugoplasirani su bili natjecatelji Petar Bičanić, Petar Aladić i Luka Rukavina iz Rokovaca Andrijaševaca , dok su trećeplasirani bili natjecatelji Dominik Rimac, Antonija Bičanić i Marko Jozinović iz Vinkovaca.

Zagrebački mladi robotičari pod trenerskim vodstvom Zorana Pribičevića u disciplini Advanced Rescue line osvojili su prvo i treće mjesto i to Emanuel Mandić kao prvo plasirani i Andro Udiljak kao trećeplasirani. Voditelj radionica Zoran Pribičević izjavio je „Projekt je omogućio djeci raznih uzrasta, čak od 4. razreda osnovne škole, da razumiju osnove robotike i programiranja, uključujući programiranje u naprednom programskom jeziku C++. Učenici su očitavali vanjski svijet pomoću raznih senzora, razvijali programsku logiku i pokretali robote na željeni način. Na radionicama je vladao natjecateljski duh u kojem su učesnici pokušavali napraviti robote koji će najbolje rješavati zadane probleme. Zanimljivost projekta je potvrđena u sudjelovanju učesnika u aktivnostima i nakon kraja vježbi.“

.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *