Mladi Hrvati ne idu ginekologu, petina ne koristi kontracepciju

80

Hrvatski tinejdžeri u spolne odnose u prosjeku stupaju sa 16 godina, pri čemu mladići najranije s 15, a djevojke s 14 godina, pokazuju dosadašnja istraživanja. također, do svoje 19. godine adolescenti u Hrvatskoj promijene u prosjeku 2,6 partnera, a svaki peti ne koristi kontracepciju.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) pitali smo stoga koliko tako mladih djevojaka ima odabranog ginekologa koji će ih, s roditeljima, educirati o opasnostima preranog ulaska u spolne odnose.

Djevojke ginekologa odabrati mogu već s 12 godina, a svakako bi bilo poželjno da to učine s 14, 15 godina, pogotovo ako planiraju ulazak u svijet odraslih, preporuka je liječnika. Podaci koje smo dobili od HZZO-a kažu da, međutim, samo četiri posto djevojaka od 14 godina ima odabranoga ginekologa, odnosno sedam i pol posto njih u dobi od 15 godina. Kad su u pitanju 16-godišnjakinje, u prosjeku već spolno aktivne, kod ginekologa ih je prijavljeno samo 12,6 posto. U najmlađoj dobi, od 12 godina, ginekologa ima nešto malo više od pola posto djevojaka.

Nije isto ako HPV infekciju dobije djevojka od 16 ili žena od 28 godina. HPV kod mlade djevojke puno lakše i brže prodire u stanice nezrelog epitela te može uzrokovati nastanak karcinoma. Ako pak dobije klamidijsku infekciju, ona lako dolazi do jajovoda, što kasnije može rezultirati sterilitetom. To su česte infekcije i djevojka ne mora biti promiskuitetna da bi ih zaradila, dovoljan je i samo jedan partner, odnosno jedan spolni odnos bez adekvatne zaštite. Njezin dečko, pritom, ne mora imati nikakvih simptoma – upozorava dr. med. Zlatko Topalović, specijalist ginekologije.

Prerani ulazak u spolne odnose, prije 18 godine, nije dobar, smatra doktor, dodajući kako roditelji ne smiju zazirati od toga da s djecom otvoreno već s 12, 13 godina o svemu pričaju. – Najgore je stvari trpati pod tepih, pa tako izbjegavati i cijepljenje protiv HPV-a, kao i razgovor o seksualnosti. Roditelji i djeca moraju stvoriti međusobno povjerenje, zahvaljujući kojem će se djeca onda roditeljima o svemu i povjeravati. Ako je djevojka ipak rano krenula u spolne odnose, treba pronaći ginekologa – kaže.

Upozorava i na emocionalne posljedice preranog “sazrijevanja”, jer mlade djevojke najčešće u spolne odnose ulaze pod pritiskom vršnjaka. “Zato što su čak tri kolegice to već napravile”, uobičajen je razlog koji, međutim, može dovesti do kasnije frigidnosti. S 14 ili 15 godina djevojka vjerojatno neće uživati u seksu, no slušat će vršnjakinje kako se time hvale, što dovodi do frustracija.

– Spolne odnose treba pokušati odložiti barem do 18. godine, što znači da će mlada žena te dobi onda prije vjerojatno otići i ginekologu te se s njim posavjetovati o zaštiti. Neplanirane trudnoće u ranoj dobi najčešće završavaju pobačajem, a zadobivene infekcije postaju kronični ginekološki problem žene. Ipak, broj neplaniranih trudnoća, odnosno pobačaja značajno je pao – dodaje liječnik.

IZVOR: 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *