Mladi luk jača kosti, štiti srce i poboljšava vid

786

U proljeće, a napose u preduskrsno vrijeme, konzumira se mladi luk. Osim što je riječ o pravoj gurmanskoj namirnici koja poboljšava okus i teksturu jela, riječ je i o riznici važnih nutrijenata.

Mladi luk sadrži značajne količine vitamina A, C i K. također, ima vitamina E te vitamina grupe B – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9).

Od minerala sadržanih u mladom luku ističu se kalij, kalcij, natrij, željezo, fosfor, sumpor, magnezij, krom kao i neki vrijedni, a rjeđe prisutni u svakodnevnim namirnicama, poput selena, mangana, fluora i kobalta.

Kvercetin je još jedan dragocjeni sastojak mladog luka. Taj biljni pigment iz skupine flavonoida ima snažno antioksidativno, antihistaminsko i protuupalno djelovanje. Kao i svako drugo zeleno lisnato povrće i mladi luk sadrži značajan udio vlakana – u  100 g sadržano je 2,6 g vlakana.

Mladi luk sadrži karotenoide, uključujući vitamin A, lutein i zeaksantin, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja očiju. Uslijed nedostatka vitamina A mogu se razviti ulkus rožnjače, noćno sljepilo kao i drugi poremećaji vida. Redovna konzumacija ove namirnice može zaštiti stanice oka od oštećenja i spriječiti pojavu makularne degeneracije.

Istraživanja su potvrdila da uvođenje mladog luka u prehranu može biti od velike koristi za zdravlje kostiju. Vitamin K pomaže tijelu u iskorištavanju kalcija, minerala koji je prijeko potreban za održavanje gustoće kostiju. Vitamin C potiče sintezu kolagena, proteina koji čuva kosti i čiji nedostatak može uzrokovati poremećaje mišićno-koštanog sustava. U mladom luku sadržan je i fluor, mineral koji jača kosti i zube. Bakar također čuva kosti i zglobove.

Tvari sadržane u mladom luku pospješuju cirkulaciju, sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka te sprečavaju začepljenje krvnih žila i trombozu. Za zdravlje krvnih žila posebno su značajni sumporni spojevi iz mladog luka koji mogu spriječiti kardiovaskularne bolesti, visoki krvni tlak, srčani i moždani udar, donosi Dnevno.hr

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *