Most: Hrvatska je humana zemlja, ali mora štititi svoje granice

204

Politički tajnik i saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja i član Glavnog odbora Mosta dr. Nizar Shoukry, Sirijac koji već 35 godina živi u Hrvatskoj, u petak su na konferenciji za novinare u Zagrebu govorili o migrantskoj krizi te poručili kako je Hrvatska humana zemlja, ali mora štititi svoje granice.

“Nama su bitne dvije stvari, sačuvati sigurnost naše granice i sačuvati sigurnost naših građana…Hrvatska nije protiv migranata što je i dokazala 2015, ali smo za strogu kontrolu migranata kako bi znali tko ulazi u državu. Jer – logično je kad se netko pojavi u vašem dvorištu da pitate tko ste i što želite” rekao je dr. Shoukry.

Liječnik Nizar Shoukry dobio je nagradu Ponos Hrvatske za doprinos, volontiranje i humanost pokazanu prilikom migrantske krize 2015. te je, zajedno sa suprugom, pomogao tisućama migranata.

Dr. Shoukry, koji obnaša dužnost potpredsjednika skupštine Vukovarsko-srijemske županije, rekao je kako je i sada svaki dan s migrantima te pohvalio ulogu hrvatske policije koja radi “lavovski posao” i sprečava njihov ilegalni ulazak iz Srbije, ali i dijeli sudbinu s migrantima.

“Dok migranti spavaju pod vedrim nebom, policajci stoje pod vedrim nebom. Migranti dobivaju topli obrok, a policajci paštetu i kruh i tako u četiri smjene i tako već pune tri godine”, dodao je.

Nizar Shoukry: Hrvatska je u nezavidnoj situaciji

Ocijenio je i da je Hrvatska u nezavidnoj situaciji jer su se okolnosti promijenile od 2015. kad je Hrvatska bila sporedna, tranzitna zemlja prema zapadu, a sad postaje glavna ruta i jedina brani svoju granicu ljudima dok su susjedne zemlje Italija, Slovenija i Mađarska svoju granicu zatvorile.

Također je upitao bježe li migranti od rata ili dolaze iz zemalja koje nisu pogođene ratom, i to bez dokumenata, želeći nastaviti put prema zapadu te predložio vojni nadzor granice.

“Ja kao Hrvat koji poznaje mentaliteti Istoka predlažem da odmah počnemo raditi na fortifikacijskim preprekama i to prvo od juga zemlje prema istoku. Od juga jer moramo zaštititi našu slijedeću turističku sezonu jer ni jedan turist neće doći ako čuje da migranti ulaze bez kontrole. A prema istoku jer ćemo s tehničkim preprekama suziti njihovo kretanje prema kontrolnoj točki gdje će ih policija sačekati i kontrolirati”, rekao je te dodao kako migranti imaju veliki respekt prema vojsci tako da će, vide li da vojska stoji uz policiju na granici, znati da je Hrvatska odlučna u tome da neće dozvoliti prelazak ilegalnih migranata.

“I treća stvar, poruka za Ministarstvo vanjskih poslova, da moraju imati oštar stav prema Njemačkoj i EU. Budući da su oni napravili problem sada im se sve to obija o glavu i mi pod hitno tražimo da oni nađu rješenje za te jadne ljude koji su prošli tisuće i tisuće kilometara u želji da nađu svoj mir i sigurnost”, rekao je dr. Shoukry.

Grmoja: Što nam donosi Marakeški sporazum?

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja osvrnuo se na tzv. Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama.

“Naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je danima šutjelo na upite medija, a s druge strane predsjednica navodno najavljuje da u Marakeš neće ići iako se nedavno pozitivno izrazila o sporazumu i najavila dolazak. Zanima nas zbog čega je predsjednica promijenila odluku i kakav je njen stav o tom sporazumu? Tražimo da se građani i javnost upoznaju s mogućim posljedicama pristupanja Republike Hrvatske tom sporazumu, posebno zbog činjenice da su SAD, Mađarska, a odnedavno i Austrija i njen kancelar Kurtz najavili da u tom sporazumu neće sudjelovati. Ministrica Burić jučer tvrdi da se sporazum ne potpisuje, ali prešućuje da se sporazum usvaja kao što izrijekom stoji u javnom dostupnom nacrtu dokumenta. Premijer Plenković tvrdi da se sporazum odnosi samo na regularne migracije što nije točno jer se na sedam mjesta koristi sintagma ‘neovisno o migracijskom statusu’. Svi skupa ponašaju se vrlo neodgovorno prema novonastaloj situaciji”, ocijenio je Grmoja.

Izvor: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *