NA DANAŠNJI DAN: Brodom Slavija u neizvjesnost prognaničkog ži­vota, isplovilo više od 4.000 žena, dje­ce, staraca i ranjenika

440

Na današnji dan, u četvrtak 14. studenog 1991. godine brodom »Slavija« otputovalo je oko 4000 žena, djece, bolesnika i starih. (11) U srpnju 1991., kada je rat privid­no bio daleko od njegovih zidina, Dubrovnik je uputio otvoreni poziv svim hrvatskim prognanicima da dođu u njegove hotele i tu nađu privremeno utočište. Nakon prve grupe od 107 stanovnika Tenje, u hotele “Jadran”, “Vis”, “Minčeta” i “Adriatic”, dolazi oko 1.000 prognanika iz Vukovara, Osije­ka i Vinkovaca. Brigu o prognanicima, njihov orga­nizirani prihvat i smještaj u dubrovač­kim hotelima, preuzeli su djelatnici Crvenog križa i Civilne zaštite. Procje­ne pokazuju da je u prvim danima rata na području Grada, koji je imao 55.000 stanovnika, bilo oko 12.000 progna­nika u hotelima, te više od 3.000 u pri­vatnom smještaju. Broj izbjeglih i prognanih je stalno rastao, pa se u okruženom Gradu, bez struje i vode, vrlo brzo pojavio pro­blem nedostatka hrane, energenata, higijenskih potrepština i nedostatak smještaja u hotelskim kapacitetima. U takvim okol­nostima, brodovima “Jadrolinije” (“Slavija”, “Ilirija” “Balkanija”, “Marina”, i “Liburnija”), Dubrovnik je morao na­pustiti veliki broj žena, djece i staraca. Tako je, na današnji dan, 14. studenoga 1991. godine, brodom “Slavija” iz gruške luke, u neizvjesnost prognaničkog ži­vota, isplovilo više od 4.000 žena, dje­ce, staraca i ranjenika.

Slavija je isplovila po jakom nevremenu, brod s izbjeglicama morao prvo na pregled u Zeleniku. Na brodu su bila i trojica pregovarača zapovjedništva obrane Dubrovnika Ivo Šimunović, Nikola Obuljen i Tonči Bačić, navodi portal Domovinski rat.

Nikola Obuljen kazao je kako mu kapetan bojnog broda Čelebić tijekom razgovora slučajno otkrio da JNA nije zauzela tvrđavu Imperijal koje je u tom trenutka bila prazna, što je po završetku pregovora javio zapovjedniku obrane Nojku Marinoviću, nakon čega je nekolicina branitelja ponovno zauzela položaj na Srđu. Nakon pregleda, Slavija je nastavila putovanje prema Puli, bez planiranog pristajanja u Split zbog napada koji je bio u tijeku. U tim okolnostima, na brodu su se rodile dvije bebe – Hrvoje Konsuo i Marino Radić.

“Udaljavamo se od Dubrovnika, a sad je već izvjesno da ćemo porod morati obaviti na brodu. Jedan od časnika me vodio do ormara u kojem drže nešto medicinskog materijala. Tu nalazim male sterilne komprese, veliku sterilnu gazu, nesterilne rukavice i mala škare koje šaljem u kuhinju na sterilizaciju. Molim osoblje za što više plahti i ručnika, a u kabini je i doktorica Čale koja mi pomaže. 15. studenog u 8 i 55 službeno stižemo do punte od Pelješca. Rađa se muško čedo, koje odmah kreće u plač, kupam ga i umatan u plahte jer pelena nema. Rodio se mali Hrvoje Konsuo”, prisjetila se primalja Brankica Miškić.

IZVOR: GRADOPLOV

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *