Na današnji dan okupirano je selo koje je pretrpjelo strašne zločine

687

Berak se nalazi nekoliko km južno od Vukovara i nekoliko km istočno od Nuštra i Vinkovaca. To je staro naselje, o čijem razvoju možete pročitati u dokumentima još u 15.stoljeću.

Pitomo malo selo napadnuto je na današnji dan, 2.rujna 1991., a prema svjedočenju preživjelih svjedoka selo su poharali domaći Srbi i crnogorski četnici.

Selo je spaljeno,  mještani su ubijani pred svojim domovima, bacani u bunare, žene su silovane, a 96 ljudi, Hrvata, odvedeno je u logor, gdje su na najgore načine maltretirani i mučeni 3 i pol mjeseca. NJih čak 56 se nije vratilo iz zatočeništva, a njih 10 se i danas vode kao nestale osobe.

Seosku crkvu svetog Ivana Krstitelja, agresori su pretvorili u diskoteku, koju je vodio jedan od pripadnika srpskih Škorpiona, Milorad Momić. Momić je sakristiju pretvorio u WC. Najgore od svega je to što je zloglasni Momić bio Srbin iz Berka, sve je to radio u svom rodnom selu. Na osnovu Interpolove tjeralice, zbog ratnog zločina uhičen je u Francuskoj pod imenom Guy Monier te izručen Hrvatskoj. Momić je optužen da je u rujnu 1991.rukama tukao Anđu i Danicu Rušnov te Maru Kujunžić te mitraljeskim rafalom ubio Katu Gavranović. Momić je zajedno sa više pripadnika paravojnih postrojbi zadao više udaraca rukama i nogama Stanku Penaviću, mještaninu Berka prethodno zarobljenom i dovedenom u Orolik, uslijed čega je Stanko Penavić izgubio svijest i zadobio prijelome više kostiju, te mu je izbijeno 8 zuba.
Vijeće za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru dana 21. prosinca 2012. godine proglasilo je opt. Momića krivim i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Prvostupanjska presuda Vijeća za ratne zločine Županijskog suda u Vukovaru je ukinuta i predmet je vraćen na ponovno raspravljanje.

Sudjelovao je i kao pripadnik Škorpiona u ubojstvima u Srebrenici. Zbog tog ratnog zločina, u kojem je ubijeno šest civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih trojica maloljetnika, osječki Županijski sud proglasio ga je krivim i nepravomoćno je osuđen na 15 godina zatvora.

U jesen 2014. Gojko Eror koji je 11 godina lagodno živio na Malti, oslobođen je optužbe za ratni zločin počinjen u Berku. Malta ga je isporučila Hrvatskoj, pa je na njega primijenjen Zakon o oprostu.

 
Za Berak, slavonsko mjesto, koje je pretrpjelo najstrašnije zločine, nikada nitko nije odgovarao.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *