NA DANAŠNJI DAN: Poginuo jedan od najvećih, heroj i legenda Blago Zadro

266

Na današnji dan, 16.10.1991. od neprijateljskog rafala blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, poginuo je jedan od najvećih heroja Domovinskog rata, general Blago Zadro.

Blago Zadro je rođen u Donjim Mamićima- Ledincu kraj Gruda 1944. Kao desetogodišnjak doselio je s obitelji u Borovo naselje, gdje je nakon završetka škole radio u tvornici Borovo. Početkom demokratskih promjena, Zadro se uključio u politički život i postao prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru. Iako nije bio vojno školovan zbog svojih organizacijskih sposobnosti postaje zapovjednikom obrane Borovog naselja. Pod njegovim vodstvom zaustavljena je JNA na Trpinjskoj cesti, koja je kasnije prozvana i Groblje tenkova, s obzirom na broj uništenih srpskih tenkova i transportera.

Blago Zadro je unatoč ratnim aktivnostima bio vrlo pravedan prema pripadnicima nacionalnih manjina u Vukovaru. Štitio je svoje sugrađane bez obzira na njihovu vjeroispovijest i nacionalnost, što ga je činilo velikim čovjekom i zapovjednikom.

Ponašao se sukladno kršćanskim vrijednostima, a kasnije su ti ljudi koje je zaštitio spasili njegovog brata u sprskom zatočeničkom logoru.

Bio je vrlo hrabar i u akciju je uvijek išao prvi. Blago Zadro je pokopan na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. Nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani zajedno sa 937 žrtava iz masovne grobnice. Njegov sin Robert identificiran je godinu dana kasnije, a poginuo je u borbama kod Kupresa.

Blago i Robert Zadro počivaju na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Aleji hrvatskih branitelja.

Zbog njegove iznimne hrabrosti i ljubavi za domovinu, junačke pogibije i karizme koju je imao ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola Ministarstva obrane RH, osnovna škola u Borovu te ulice u Splitu, Zagrebu i Grudama.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *