NA DANAŠNJI DAN Rođen je slavni Dubrovčanin Ignjat Job

92

Ignjat Job, umjetnik koji je obilježio hrvatsko slikarstvo između dva velika svjetska rata, rođen je u Dubrovniku 28.ožujka 1895., kao potomak imućne građanske obitelji.

Njegova majka Marija, rođena Zipfel, potjecala je iz Schwarzwalda, dok je obitelj oca Paška bila talijanskog podrijetla.

U Dubrovniku je završio gimnaziju i bavio se glumom. U razdoblju od 1917.do 1920. studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali je isključen zbog neredovitog pohađanja nastave. Od 1920. Job boravi u Italiji, živio je u Zagrebu, na Lopudu, potom u Beogradu.

1925. obolio je od tuberkuloze, sa ženom iz drugog braka živio u Kulinu nedaleko od Kruševca. Vuklo ga je more i rodna gruda, pa se 1927. vraća u Dalmaciju. Živio je tako Job u Vodicama, Supetru, Lumbardi i Splitu, a 1935.i 1936.nastavlja studij slikarstva na ALU.

Njegov je život bio ispunjen usponima i padovima, potresla ga je smrt brata Cvijeta 1915. i smrt šestomjesečnog sina Rastka.

Poznati su bili i njegovi bliski kontakti sa kolegicama slikaricama Catom Dujšin, Viktorijom Oršić, Nevenkom Đorđević, Lizom Križanić. Križanić mu je pozirala za portret, a potom i akt.

Ignjat Job, slikar čiji je opus neizostavan dio hrvatskog modernog slikarstva, poglavito njegov spontani ekspresionizam, umro je od tuberkuloze 28.travnja 1936.

Bio je buntovnik, ljubavnik i umjetnik i njegov lik i djelo živjet će vječno u njegovim slikama.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *