Na današnji dan umro je Janko Bobetko, ‘otac Hrvatske vojske’ u Domovinskom ratu

516

Foto:faH

Stožerni general Janko Bobetko otac je Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. On je naš Patton, naš Eisenhower – istaknuo je prije nekoliko dana ministar obrane Damir Krstičević okruglom stolu “Sjećanje na stožernoga generala Janka Bobetka” organiziranom u povodu obilježavanja 15. godišnjice smrti od velikog hrvatskog generala.

Bobetko je rođen 10. siječnja 1919. u mjestu Crnac pored Siska u obitelji Ivana i Kate Bobetko kao jedan od četvorice sinova. Gimnaziju je završio u Sisku, a potom je upisao Veterinarski fakultet u Zagrebu, pišu 24 sata.

Nakon što su mu ustaše 1941. godine ubile oca i tri brata pridružio se prvom sisačkom partizanskom odredu, osnovanom 22. lipnja 1941. godine u šumi Žabno pored Siska. Kod Špišić Bukovice kraj Virovitice bio je teško ranjen, ali je preživio i postao časnik JNA.

“Nemam se čega sramiti, to više što sam uvijek bio na hrvatskoj strani”, govorio je kasnije.

U travnju 1992. predsjednik dr. Franjo Tuđman dodijelio mu je čin generala zbora Hrvatske vojske. Iste godine preuzeo je zapovjedništvo na Južnom bojištu. Uspješno je vodio akcije deblokade Dubrovnika i operacije u dubrovačkom zaleđu.Nakon toga je postao načelnik Glavnog stožera OS RH i na tom mjestu zamijenio generala Antona Tusa. Vodio je operacije Maslenica i Medački džep.

Haaški sud ga je optužio za ratne zločine počinjene 1993. godine u operaciji Medački Džep. General Bobetko je tada izjavio da u Haag neće otići živ i nije htio primiti optužnicu.

Bio je supotpisnik Otvorenog pisma dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednikahrvatskoj javnosti od 28. rujna 2000. godine, zbog kojeg je ondašnji predsjednik RH Stjepan Mesić prisilno umirovio sedmoricu hrvatskih generala.

Janko Bobetko se 2000. godine povukao iz javnog života. Umro je na današnji dan 2003. godine u Zagrebu, a pokopan je na Gradskom groblju u Sisku. 

direktno.hr
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *