Na taraci Revelina izveden “Title” Clémenta Layesa

489

Ugledni berlinski umjetnik Clément Layes, koji je za svoj rad nagrađen nagradom Prix Jardin d’Europe kao najbolji europski mladi koreograf 2011., izveo je svoju hvaljenu predstavu „Title“ u utorak u 21.30 na taraci tvrđave Revelin. Ovo gostovanje realizirano je odmah po umjetnikovom uspješnom nastupu na Venecijanskom biennaleu, a uz potporu hrvatskog Goethe-Instituta.

U ovoj interdisciplinarnoj predstavi, koreograf i izvođač Clément Layes, priču je postavio na scenu tako da radnja nije prikazana jezično, već nju, nakon vrlo malo govora koji je repetitivan, preuzimaju stvari. Postavljene na pozornici, stvari imaju svoj momentum i publici prikazuju da sve ima svoj trenutak i način funkcioniranja, uz pratnju bubnja, bez govora. Ova zanimljiva predstava istražuje složenu međusobnu povezanost između stvari i značenja koje gradimo oko njih, te uspostavlja „rat i mir“ između stvari i misli, a pritom se ne ustručava razotkriti publici buku misli kao i spektakularnu tišinu objekata.

Clément Layes živi i radi u Berlinu kao redatelj, koreograf i izvođač od 2008. Ondje je osnovao kompaniju Public in Private s hrvatskom koreografkinjom Jasnom L. Vinovrški. Njegova djela, smještena na sjecištu performing arta, koreografije, likovne umjetnosti i filozofije, kao polazište zauzimaju opažanja iz svakodnevnog života i (ne)običnih predmeta.

Raznoliki program 69. Dubrovačkih ljetnih igara nastavlja se večeras u 21.30 koncertom hvaljenog kontratenora Andreasa Scholla i Ansambla 1700 u atriju Kneževa dvora. Sutra i prekosutra na rasporedu je baletna predstava Derviš i smrt, prema motivima romana Meše Selimovića, koja će se

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *