Nagrađivana spisateljica za djecu i mlade Jasminka Tihi-Stepanić održala književni susret s dubrovačkim učenicima

117

U okviru Mjeseca hrvatske knjige koji je posvećen mladima, Dubrovačke knjižnice su u petak, 4. studenoga u ogranku Lapad održale književni susret s nagrađivanom spisateljicom za djecu i mlade, profesoricom Hrvatskoga jezika i književnosti, Jasminkom Tihi-Stepanić. Autorica je romana “Imaš Fejs?”, “Bacit ću ti kompjutor kroz prozor”, “Moja neprijateljica Ana”, “Ljeto na jezeru Čiču“, “Dom iza čiče”, “Gdje je Beata?” i drugih. Autorica je, između hrvatskih nagrada “Grigor Vitez,” “Anto Gardaš” i “Mato Lovrak”,osvojila međunarodnu (regionalnu) nagradu „Mali princ“ za roman Ljeto na jezeru Čiču 2019.,a uvrštena je na Časnu listu IBBY-ja za 2020. s romanom Ljeto na jezeru Čiču. Ugledni godišnji katalog preporuka knjiga iz područja svjetske književnosti za djecu i mlade „White Ravens“ uvrstio je roman Ljeto na jezeru Čiču na svoju listu za 2020. godinu. Susret je moderirala knjižničarka Katarina Palinić. 

-Meni je nevjerojatno kada netko piše za djecu, a nema doticaja s djecom ili ih je imao prije trideset godina, da se uopće odvaži pisati za djecu i mlade. Zašto? Zato jer se današnji svijet toliko promijenio pod utjecajem različitih medija, tehnologija, digitalija da naprosto to treba znati pratiti. I onda mi se čini ako čovjek nije baš svakodnevno u doticaju s mladim ljudima, da mu je sigurno puno i teže. Meni je to jako lagano i pišem za djecu i mlade jer mislim da njima imam što reći. Mislim da nekako mogu ući u taj dječji svijet, mislim da su moje knjige takve da se djeca mogu tu naći u njima, da se mogu aktualizirati jer upravo su te knjige pisane u 21. stoljeću za djecu i učenike. – započela je Tihi-Stepanić. 

Inspiraciju za pisanje svojih romana spisateljica pronalazi u svakodnevnim situacijama koje susreće u radu s učenicima, ali i u svom osobnom životu gdje je roman “Bacit ću ti kompjutor kroz prozor” posvetila svome sinu. Njezine su knjige uvrštene u izbornu literaturu lektira koje čitaju i njezini učenici u OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. 

-Moji učenici jako vole čitati moje knjige, i to ne zato da oni meni nešto podilaze jer mislim, kužim ja njih, znaju oni da bih ja odmah uočila da je nekakva neistina. Oni doista vole čitati moje knjige i ponosni su na mene, to vidim da se hvale okolo da ja njima predajem. – kazala je Tihi-Stepanić. 

Biranje problema kojima se želi baviti u knjizi kaže “ima toliko oko mene da ih ima više nego što ih ja to stignem, to samo nekako iskače.”  Svoj prvi roman “Imaš Fejs?” objavila je 2011. godine kada je ta društvena mreža bila izrazito popularna među mladima.

-Naprosto su društvene mreže među nama, ali svakako treba znati kako se treba na društvenim mrežama ponašati. Evo sad se u zadnje vrijeme to dosta aktualiziralo, dakle, te opasnosti na društvenim mrežama i onda vidim koliko smo mi zapravo jedno licemjerno društvo jer mi sve zapravo dopuštamo, a onda kada vidimo da su te stvari nekako izmakle kontroli, onda se uzjogunimo i onda “joj, nemojte ovo, nemojte ono”, a nevolje se uvijek događaju. Evo iz tog sam razloga recimo napisala “Imaš Fejs”, dakle, društvene mreže, “Bacit ću ti kompjutor kroz prozor”, to opsesivno igranje kompjutorskih igara koje mislim da svaku mamu stvarno baca u očaj. Onda sam napisala roman “Moja neprijateljica Ana”, evo recimo to je jedan roman o anoreksiji, za to ste čuli, to je jedan psihički poremećaj koji se manifestira tako da osoba sebe doživljava kao debelu i onda prestane jesti. To se uglavnom događa djevojčicama u odnosu na dječake čiji je broj zanemariv. Imala sam među svojim učenicama neke koje su oboljele od anoreksije. – kazala je Tihi-Stepanić. 

Na književnom susretu sudjelovali su učenici osnovnih škola Župa dubrovačka, Lapad i Ivana Gundulića gdje su nakon književnog dijela razgovarali sa spisateljicom i postavljali brojna pitanja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *