Nakon 400 svjedočanstava žena: prekinimo šutnju i ostavimo trag!

344

Nakon što su prikupili više od 400 horor svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica i predali ih u Ministarstvo zdravstva, u Udruzi Roda pozvali su građane na službenoj Facebook stranici da prekinu šutnju te ostave crveni trag otiskom dlana u svim javnim prostorima. Njihov apel prenosimo u cijelosti:

Drage građanke i građani, drage prijateljice i prijatelji, svi vi koji ovih dana pratite razvoj akcije #PrekinimoŠutnju!

Nakon što smo objavile više od 400 strašnih svjedočanstava žena iz hrvatskih bolnica, želimo napraviti korak dalje. Odnosno, korak bliže pravu žena na zahvate bez boli!

Znamo da i vi želite pružiti podršku ženama koje prolaze ponižavajuće i bolne postupke bez anestezije. Pozivamo vas stoga da to sljedećih dana učinite ostavljajući crveni trag – otisak svojega dlana – u svim javnim prostorima koje posjećujete. Neka to budu bolnice i domovi zdravlja, ali i sudovi, fakulteti, kulturne ustanove i različita javna mjesta vidljiva što većem broju ljudi.

Ako su bile nevidljive i tihe u patnji, neka žene budu vidljive i glasne u podršci i protestu!

Ne budimo sramežljive, ne budimo suzdržane u ostavljanju tih tragova, kao što smo, možda, bile suzdržane tijekom ružnih i bolnih postupaka u bolnicama. Bolnice nisu mjesta u kojima bi se žena sama trebala izboriti za svoja prava u trenucima u kojima joj je teško. Sad je vrijeme da pokažemo koliko smo ogorčene i ljute na ono što nam čine bez upozorenja i pristanka.

Ostavite svoj trag – neka znaju da nećemo (ne)stati!

Fotografiju, uz #prekinimosutnju i #ostavimotrag hashtag postajte na društvenim mrežama ili nam ih pošaljite na mail prekinimosutnju@roda.hr da ih objavimo.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *